Væske/vann eller luft/vann-varmepumpe?

Lær mer om fordelene og ulempene med begge deler

Av Bosch
3. november 2017
    En væske/vann-varmepumpe henter energi fra grunnfjell/berg via en energibrønn som bores på tomten. Derfor kalles denne typen varmepumpe også for bergvarmepumpe. En luft/vann-varmepumpe, derimot, henter energi fra uteluften på samme måte som man er vant til fra luft/luft-varmepumper. Det er fordeler og ulemper ved begge typer varmepumpe.

    En væske/vann-varmepumpe med energibrønn gir deg en stabil energikilde året rundt ettersom den ikke påvirkes av utetemperaturen. Brønnen er typisk fra 170 – 300 meter dyp, avhengig av grunnforholdene på tomten. I tillegg ligger hele den utvendige installasjonen skjult under bakken. Den største ulempen er at boring av en energibrønn gir høyere installasjonskostnad.
      Med en luft/vann-varmepumpe er det en fordel at du slipper å bore energibrønn og kutter dermed noe på installasjonskostnadene og tiden som kreves for installasjon. Den største ulempen er imidlertid at energikilden ikke er stabil ettersom temperaturen på uteluften varierer gjennom året. Særlig de laveste temperaturene er krevende – varmepumpen vil ganske enkelt gi minst effekt når huset krever mest. Det finnes imidlertid luft/vann-varmepumper som er effektive ned mot 25 minusgrader. Med en luft/vann-varmepumpe får du også en utedel som vil være forholdsvis synlig.

      Hva som er best for akkurat din bolig avhenger blant annet av investeringsvilje, grunnforhold på tomten og temperatur/klima i området. Derfor er det lurt å regne på hva som lønner seg for akkurat din bolig.
      https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180824124600751.jpg #FFFFFF
      Les også