Våren og sommeren 2018 ser ut til å gå inn i historiebøkene som en av de varmeste og tørreste siden 1900, hvor det for første gang ble registrert offisiell værstatistikk i Norge. Men på tross av en snørik vinter i store deler av landet har rekordsommeren bidratt til at vannmagasinene ikke er fylt til de nivåene de skulle og burde være. Skulle vi i tillegg få en høst med lite nedbør frykter flere kraftanalytikere 30% til 50% dyrere strøm gjennom høsten og vinteren. Strømsparing er derfor i vinden, og mange søker nå etter løsninger som bidrar til å redusere strømforbruket og -regningen.
Opptil 60% går til oppvarming
Gjennomsnittlig strømforbruk i norske husholdninger har sunket noe de siste årene på grunn av modernisering og bedre isolering av bygningsmassen, og ifølge Statistisk sentralbyrås seneste beregninger ligger gjennomsnittet nå på 16 000kWh per år. Videre viser undersøkelser at så mye som 55-65% av dette strømforbruket går med til oppvarming.
Kan enkelt redusere forbruket med om lag 25%
Mange boliger er i dag utstyrt med gamle mekaniske termostater eller effektregulatorer, og vil kunne spare en del ved å oppgradere til moderne elektroniske termostater som er betydelig mer presise. For å få maksimalt utbytte bør man dog velge å investere i mer avanserte termostater eller sentralstyrte systemer som har flere innebygde sparefunksjoner. Vanlige sparefunksjoner er dag- og nattsenking av temperaturen tilpasset husstandens bruksmønster, åpent vindu-funksjon, mulighet for å sette anlegget i feriemodus, og fjernstyring fra mobil.
En enkel kalkyle illustrerer hvilken effekt mer avansert varmestyring kan ha på strømregningen. Vi legger til grunn SSBs gjennomsnittsforbruk på 16 000kWh per år, at 60% av dette går med til oppvarming av boligen, og at man oppnår 25% reduksjon av strømforbruket. Videre benytter vi gjennomsnittlig kraftpris og nettleie for første kvartal 2018.
Regneeksempelet viser at med dagens priser, vil den gjennomsnittlige norske husholdning kunne redusere sin strømregning med om lag 1700 kroner per år ved å investere i mer energieffektiv varmestyring, en besparelse som logisk nok blir større i takt med en økning i strømprisene. Samtidig gir du et positivt bidrag til miljøet, noe som blir ytterligere forsterket om du velger kvalitetsløsninger med lang levetid.
Strømsparing uten å gå på bekostning av komforten
En smart varmestyringsløsning handler om å skape merverdi ved å automatisere og gi oversikt og kontroll uansett om du er hjemme eller bortreist. De beste systemene er preget av høy brukervennlighet, og jobber i stor grad autonomt når de først er satt opp. Dermed går strømsparingen av seg selv, uten at du som bruker trenger å tenke på justering av varmen i hverdagen.
Til syvende og sist må målet være å spare strøm uten at det skal gå på bekostning av komforten. Det skal ikke være nødvendig å fryse i egen bolig for å spare strøm.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180705080540789.png
#FFFFFF