SWITCH SECTION

Fra halogen til LED

Dette må du tenke på

Av Micro Matic

Siri Vikenes

Micro Matic

4. september 2018
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180905124442180.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180906074557994.jpg
115
0
I disse dager fases halogenlampene ut, og det er på tide å bytte til det mer energibesparende alternativet LED i heimen. Men hva innebærer det egentlig? Her er noen ting å tenke på for et godt LED-resultat.

Bytter du fra 12V eller 230V halogen?

Det første du må sjekke, er om halogenpærene dine er 12V eller 230V. Dette skal stå trykket på pærene, men ofte kan du også se det på sokkelen. Er det to tynne pinner, er det 12V. De vanligste 12V-soklene er GU4, GU5,3, G4 og GY6,35. Det siste tallet indikerer tykkelse på- og avstand mellom pinnene.
Har du 12V halogen i lampene, kan veien til LED bli mer humpete, enn om du har 230V.  12V-lampene har en trafo tilkoblet, og dersom du ønsker å sette inn LED-pærer må du få tak i spesialpærer tilpasset dette. Slike pærer produseres av de kjente lysprodusentene og selges via lampebutikker. Byttet kan bli uproblematisk, men ettersom dette er gammel teknologi, må du være forberedt på at resultatet kan bli ustabilt, med flimring i lyset eller pærer som ikke tenner. Skal du forsikre deg om et godt resultat, anbefaler vi derfor å bytte ut hele armaturet til LED-armatur med driver.

Har du 230V vil byttet derimot være relativt enkelt. Legg merke til hva slags sokkel du trenger, stort sett er det GU10 eller E27, og let etter tilsvarende LED-pærer. Dette finner du hos alle forhandlere av lyspærer. 


Skal lyset dimmes?
Når det gjelder dimming, går overgangen til LED fra 12V halogen ofte bedre enn fra 230V halogen. Likevel vil du i begge tilfeller kunne oppleve problemer som restlys (at du ikke får dimmet lyset langt nok ned), støy i dimmeren eller flimring i lyset dersom du ikke bytter til en LED-dimmer. LED-belysning er en annen type belastning enn halogen, og krever en annen teknologi av dimmeren. 

Husk at ikke alle LED-pærer er dimbare. Se etter merket for dimbar (dimmable) LED på pakken dersom du ønsker å kunne dimme lyset.
Hold deg innenfor maks antall lyskilder for dimmeren
Til forskjell fra tradisjonelle dimmere som kun forholder seg til makseffekt, er en LED-dimmer ofte begrenset til et maks antall lyskilder i tillegg til makseffekt. Begrensningen skyldes at LED-lyskilder krever en høyere startstrøm enn hva halogenlys gjør, og kan koble ut på overlast, og på sikt ryke, dersom det tilkobles for mange lyskilder.

Har du et nytt eller gammelt anlegg?

Skal du bytte til LED-dimmer, må du være oppmerksom på at mange LED-dimmere krever 230V tilkobling, altså at N-leder (også kalt L2) er tilgjengelig i bryterboksen. I mange eldre anlegg er ikke dette tilfelle, og man må da velge en 1-fase LED-dimmer. 
Det finnes gode LED-dimmere for både eldre og moderne anlegg. En autorisert elektriker vil hjelpe deg å finne den beste dimmeren for ditt behov. 

Lykke til!
https://player.vimeo.com/video/288353241

3763
TrueFalsec-50
left-1 TrueFalsec-50
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180705080540789.png #FFFFFF
Les også