SWITCH SECTION

Makroøkonomiske utsikter

Utviklingen i norsk økonomi

For Prognosesenteret

Agnete Hexeberg Hovden

Andreas Brand

Bengt Henricson

Bibbi Malterud

Bjørn

Bjornerik

Bjørn-Erik Øye

BjornH

Christian Brander

David Lund

Ellinor Lindstrøm

Erik H

Erika Knutsson

Eva Leszczynski

Heidi Bjørneng

Henriette Tomassen

Ingrid Mjøs

Joel Jönsson

Kåre Elnan

Kjell Senneset

Malin Zethraeus

Nejra Macic

Øystein Krogsrund

Patric Lindqvist

Patric Lindqvist

Prognosesenteret

Thomas Ekvall

Thomas Ekvall

Veronica Strøm

Prognosesenteret

4. juni 2018
http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180604134216055.jpg http://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180604134216055.jpg
0

Makroøkonomiske utsikter

Norsk økonomi har passert konjunkturbunnen, og fastlandsøkonomien ventes sifølge SSBs prognoser fra mars i år å vokse med om lag 2,3 % per år i prognoseperioden. Veksten i både 2015 og 2016 var om lag 1 %, og i underkant av 2 % i 2017. BNP i alt, altså inkludert produksjonen av olje og gass, ventes å vokse med om lag 2 % i 2018 og 2019, og 2,7 % i 2020. Den gode veksten i 2018-20 skyldes først og fremst bedre tider internasjonalt og ikke minst at oljeinvesteringene ser ut til å øke igjen.
544
TrueFalsec-13
0
Sysselsettingen ventes å øke med ca. 1 % i året, og vil drive nedgangen i arbeidsledigheten – i motsetning til utviklingen de siste par årene, der fall i arbeidsstyrken også har bidratt. Målt ved arbeidskraftundersøkelsen (AKU) venter SSB at arbeidsledigheten vil falle fra dagens nivå på 3,9 % til 3,7 % i 2020. Samtidig ventes gjennomsnittlig lønnsvekst å ta seg opp til hele 3,7 % i 2020, mens konsumprisveksten holder seg underkant av 2 %. Det betyr i så fall solid vekst i folks kjøpekraft.
En så sterk lønnsvekst kommer åpenbart til å bekymre sentralbanksjefen, for dette er nok en del mer enn lønnstakere i andre land kan regne med. Konkurransekraften til bedrifter som er utsatt for utenlandsk konkurranse vil bli svekket. Norges Bank ventes derfor å sette opp styringsrenten for å kjøle ned økonomien og stoppe lønnsinflasjonen.
På siste rentemøte ble styringsrenten holdt uendret på 0,5 %, hvor den har ligget siden mars 2016. Rentebanen indikerer imidlertid at en renteøkning nå er rett rundt hjørnet. Den første av flere renteøkninger kommer trolig allerede etter sommeren i år. SSB har for øvrig i sine prognoser anslått at pengemarkedsrenten skal øke fra 1 % i år til 1,9 % i 2020, mens renten på rammelån i samme tidsrom vil øke fra 2,7 % til 3,4 %.
Til tross for bedre økonomiske utsikter må sentralbanken trå varsomt. Tar de for hardt i med renten vil kronen styrke seg mot andre valutaer, som igjen svekker norske bedrifters konkurransekraft. På samme måte som rentekuttet i mars 2016 fyrte oppunder boligetterspørselen og førte til en eksplosiv boligprisvekst det samme året, er det ventet at en renteøkning vil dempe boligetterspørselen og dermed boligprisene.
Den største usikkerhetsfaktoren i SSBs makroprognoser er etter vårt skjønn utviklingen i boliginvesteringene. De vil trolig falle gjennom hele prognoseperioden, og dermed gi et negativt bidrag til BNP-veksten. Det negative bidraget kan bli større enn det SSB har lagt til grunn i prognosene sine – her spiller utviklingen i rentene en sentral rolle. Dette gjelder spesielt 2019 og 2020.
Prisutviklingen i boligmarkedet bidrar også til usikkerhet om vekstutsiktene i norsk økonomi. Dersom det blir prisfall i prognoseperioden kan husholdningene få det travelt med å betale ned boliggjeld, spesielt de som har belånt boligene sine nesten opp til pipa. Når boligprisene faller risikerer de at markedsprisen synker til under gjelda, og dermed blir det viktig å øke avdragsbetalingene for å få gjelda under markedspris igjen. Det kan føre til en svakere enn ventet utvikling i privat forbruk, som igjen kan få negative ringvirkninger for næringslivet.
Til tross for en eventuell moderat renteoppgang, er utsiktene for hovedstørrelsene i norsk økonomi svært positive. Vi velger å legge SSBs prognoser for norsk økonomi til grunn for de delene av byggeprognosene som er mest påvirket av utviklingen i norsk økonomi. Mest sannsynlig gir disse prognosene en rimelig god beskrivelse av norsk økonomi frem mot 2020. Usikkerheten er nok likevel størst på nedsiden – det er litt større sjanse for at veksten blir lavere enn det SSB forventer, enn at veksten blir høyere.

3272
TrueFalsec-13
Vil du vite mer om hva Prognosesenteret kan tilby gulvbransjen? Ta kontakt med Lars Andrè Stokka på tlf 918 28 064
TrueFalsec-13
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170901050109146.png #FFFFFF
Les også