Med sine 18.000 kvadratmeter over fire etasjer nærmer nye Horten videregående skole seg åpning til skolestart i august. I mellomtiden sanker prosjektet miljøpriser, og sist ut er den prestisjetunge BREEAM Awards. Bak premien ligger det en rekke førsteklasses miljøtiltak. Skolen, som oppføres i lune Lystlunden sentralt i den gamle marinebyen, bygges som plusshus, det vil si at skolen i løpet av sin levetid vil generere mer energi enn den bruker.
Gikk du glipp av denne? Nå åpnes dørene til dypet
Videre er byggeplassen selvsagt fossilfri og materialvalgene preget av massivtre, lavkarbonbetong og stål med høy resirkuleringsgrad. Energien skal tilføres fra en brønnpark for jordvarme i tillegg til et stort solcelleanlegg. Og for å toppe det hele har skolen fått installert vakuumtak fra Protan for å beskytte mot vær og vind. Dermed er byggherre Vestfold fylkeskommune, Veidekke Entreprenør AS og LINK Arkitektur i ferd med å få et bygg som er i verdensklasse hva gjelder miljøvennlighet. Slikt blir det BREEAM-sertifisering og -pris ut av!
BREEAM for bærekraftige bygninger
Building Research Establishment Environment Assessment Method (BREEAM) er Europas ledende miljøsertifiseringsverktøy for bygninger, og den norske tilpasningen BREEAM-NOR er landets eneste metode for sertifisering av bærekraftige bygg.
Et sertifikat krever dokumenterte miljøprestasjoner i ni kategorier: ledelse, helse- og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk, økologi og forurensning. I tillegg utstedes et BREEAM-NOR-sertifikat i fem nivåer der Outstanding er den høyeste utmerkelsen, og Horten videregående skole er ett av kun tre bygg i Norge som kan smykke seg med denne tittelen.
Les også: Blågrønne tak vekker bygninger til liv
Den årlige BREEAM Awards-utdelingen er en utmerkelse til bærekraftig eiendomsutvikling av det ekstraordinære slaget, og prosjekter fra hele verden kan nomineres. Horten videregående skole er den første norske vinneren, og det har ikke gått upåaktet hen hos organisasjonen Grønn Byggallianse ved daglig leder Katharina Th. Bramslev:
- Vi ser at også offentlige bygg nå ser nytten av å sertifisere bærekraftige kvaliteter. Vi er imponert over det som Vestfold fylkeskommune og Veidekke har fått til, og er glade for at dette anerkjennes internasjonalt.
Et tak for miljøet
Ved å komplettere byggets miljøprofil med takbelegg fra Protan, har Horten videregående skole valgt et tak for fremtiden. Protan har nemlig jobbet med miljøtilpassing i godt over 25 år, og er stolte av å kunne levere bærekraftige og miljøvennlige takløsninger som bidrar til lavere CO2-avtrykk og utslippsfrie byggeplasser.
Takbeleggene våre er produsert i resirkulerbar PVC, som taktekkerne våre fra Protan Entreprenør avd. Sem som vanlig sveiset på plass på miljøfyrtårnet med elektriske varmluftsmaskiner. Det er i tråd med prinsippene om utslippsfri byggeplass, samtidig som det hindrer fare for brann på taket sammenlignet med et tradisjonelt asfaltbelegg som sveises med åpen propanflamme.
Dette er digitalisering og bærekraft i skjønn forening
En rekke takbelegg fra Protan har i tillegg EPD-miljødeklarasjoner som dokumenterer ressursbruk og miljøpåvirkning gjennom hele produktets levetid. Bygninger som tekkes med Protan-takbelegg kvalifiserer derfor til å samle BREEAM NOR-poeng, og det er teknisk sjef Olav Haugerud i Protan glad for:
- Markedene etterspør stadig oftere kunnskap om produktenes miljøprestasjoner. Metoder som BREEAM-NOR, miljødeklarasjoner som EPD og databaser som ECOproduct er verktøy som gjør det lettere for andre fagfolk å tolke og forstå vår miljøinformasjon – og velge grønne løsninger også på taket.
Beskytter verdier
Ved å velge Protans unike vakuumtak har Horten-skolen ikke bare fått et takbelegg som er produsert med et minimum av ikke-fornybare ressurser og klimagassutslipp. Vakuumtak er også en lufttett løsning som er ideell for plusshus, som fokuserer på å unngå unødvendige varmetap.
Siden massivtre er en sentral del av bygget, er det dessuten viktig å eliminere fukt fra regn og snø i takkonstruksjonen. Her er vakuumtaket velegnet. Det innovative systemet er nemlig konstruert slik at de naturlige vindkreftene skaper en vakuumeffekt som suger takbelegget fast til takkonstruksjonen, samtidig som eventuell fukt i isolasjonssjiktet ventileres ut. Jo mer vind, desto bedre fungerer systemet, med andre ord.
Prosjektet er godt i rute, og ved skolestart over sommeren vil 1200 elever og 200 ansatte ha gleden av å flytte inn i Norges høyest miljøklassifiserte utdanningsbygg.