Riktig serveringstemperatur er viktig for at vinen skal vise seg fra sin beste side. Alt for ofte serveres rødvinen for varm og hvitvinen for kald.
Når det er sagt så er den gjengse anbefaling og heller servere vinen litt for kjølig enn for varm. Den vil raskt stige i temperatur når den kommer i glasset.
Anbefalingen er at lette, rimelige og enkle viner serveres kjølige. Både røde og hvite. Viner med mer fylde, kraft og konsentrasjon bør serveres romtemperert, noe som vil si opp til 18°C grader avhengig av vinen.
I et kjøleskap som holder 4°C vil en vin som holder 24°C når du setter den inn holde ca. 18°C etter 30 min. Tar du ut en vin fra kjøleskapet som holder 4°C, vil den etter 20 min, i romtemperatur holde ca. 8°C
En "kjøleskapskald" vin vil ha lite aroma og smak, mens en vin som holder over 20°C vil bli "slapp" og alkoholisk i smaken. De fine smakene og luktene forsvinner.
Kilde: Vinmonopolet
Anbefalte serverings-temperaturer
Musserende vin:
6-10°C
*
Tørre, lette hvitviner:
8-10°C
*
Kraftige hvitviner:
10-12°C
*
Rosévin:
8-10°C
*
De letteste rødvinene:
12-14°C
*
Middels kraftige rødviner:
14-16°C
*
Kraftige og tanninrike rødviner:
16-18°C
*
Tørre sterkviner:
14-16°C
*
Søte viner:
10-12°C
*
Søte sterkviner:
16-18°C
Tips til serveringsrekkefølge:
Lette før tunge
Tørre før Søte
Hvite før Røde
Unge før gamle