Foto: Grønt Fokus
Foto: Grønt Fokus

Hvordan ser en drivhuseiers kalender ut?

Med et drivhus er du sysselsatt med en hyggelig hobby store deler av året

For Grønt Fokus
24. februar 2021
For Grønt Fokus
24. februar 2021
Foto: Grønt Fokus
Foto: Grønt Fokus
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210311103627558.jpeg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210311103627558.jpeg?maxwidth=2000
o7hom82vffkvsejpjfff.jpeg o7hom82vffkvsejpjfff.jpeg
115
0

Mange har opplevd både gleden, nytten og friheten ved å ha et drivhus. Tenk å kunne dyrke sine egne grønnsaker i hagen, og ikke måtte være avhengig av å dra til butikken for å handle inn til salaten og middagstilbehøret? Som alltid, er det viktig å gjøre en skikkelig jobb dersom du vil ha skikkelige resultater. Derfor bør du straks og med en gang sette deg inn i hva du bør foreta deg i drivhuset gjennom året.

Året starter med å klargjøre drivhuset tidlig om våren, slik at du er klar for alle de andre oppgavene som venter når kvikksølvet har etablert seg stabilt på plussiden. Du bør fjerne alle visne planter og rydde bort ting som du ikke vil ha i drivhuset. Det er også fint å ta en runde med feiekosten for å få bort støv og rask som har samlet seg gulvet. Dersom temperaturen tillater det, kan du også ta en runde med vaskebøtta for å vaske både inn-og utvendig.

I deler av landet der vinteren slipper taket tidlig, kan du typisk starte å så i løpet av april en gang. Andre steder i landet må du kanskje vente til mai. Har du en drivhusovn kan du gjerne starte tidligere enn utendørstemperaturene skulle tilsi. Det er selvsagt også mulig å så ulike typer vekster inn, for så å flytte dem ut i drivhuset når det blir varmere i været. Eventuelt plante ut i drivhuset og følge med på gradestokken, slik at du sørger for å ta med plantene inn dersom det er fare for frost. I alle tilfeller er det viktig at du sjekker ut hva som anbefales for ulike typer vekster og planter. Noen vekster er av det hardføre slaget, mens andre ikke tåler lukten av minusgrader.

Nytelse og høsting gjennom sommeren

Når sommeren kommer, handler jobben i drivhuset mest om å nyte og å vanne. Bare tenk på at en enslig tomatplante trenger opptil 8 liter vann om dagen når den har voksende tomater. Derfor kan det være smart å investere noen kroner i et vanningsanlegg. Her finnes det mange varianter på markedet, enten du vil ha noe av det avanserte slaget eller litt enklere typer. Husk også at det ikke må bli for varmt i drivhuset. Det beste er å bruke automatiske lukeåpnere som sørger for at luker i taket åpner seg når det blir for varmt. De er også fine ha når du reiser bort og ikke har mulighet til å lufte manuelt.

Høsting av avlingene hører selvsagt også med i en drivhuseiers kalender. Ulike vekster er klare for innhøsting på ulike tider av året, og mange av dem kan høstes allerede om sommeren. Salat, slangeagurk, tomater er eksempler på grønnsaker du kan høste gjennom sommeren, mens vekster som paprika og chilipepper gjerne må stå til sensommeren eller tidlig høst. Vi anbefaler at du sjekker ut hva som gjelder for ulike typer vekster, slik at du kan plante et utvalg som gir deg mulighet til å høste fra tidlig sommer og helt løvet faller av trærne.

Etter hvert som det lir og lakker mot vinter, nærmer også drivhussesongen seg slutten. Vil du legge best mulig til rette for en god oppstart neste sesong, bør du gjøre en aldri så liten vinterklargjøring. Har du automatiske lukeåpnere, er det smart å se til at sylinderne på dem er smurt skikkelig med olje. Alternativt kan du demontere dem og oppbevare dem frostfritt innendørs. Sørg også for at vinduer er skikkelig sikret og ikke kan bli tatt av vinden gjennom vinteren. En god runde med feiekosten og en søppelpose er heller ikke å forakte – så blir det mindre jobb på deg når våren kommer. Rydd ut visne planter og kvitt deg med ting du ikke lenger skal ha i drivhuset.

3998
b-0FalseTrue
left -1 b-0FalseTrue
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170918082220772.png #FFFFFF
Les også