115
Foto: Alutile
SWITCH SECTION

Vakker og vedlikeholdsvennlig fasade med Alutile

Type something

Fasadeplater i aluminum er et av de beste valgene både for nybygg og rehabilitering

For Alutile

Ida Gabrielsen

Alutile

18. august 2021
For Alutile

Ida Gabrielsen

Alutile

18. august 2021
Foto: Alutile
Foto: Alutile
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210924104729084.jpeg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210924104729084.jpeg?maxwidth=900
0

Ser vi bort fra koronakrisen, er det særlig én ting som har vært på de fleste lepper de siste årene. Nemlig problemstillingene som dreier seg om miljø og klima. Mye av dette handler om Co2-utslipp, avfallsproblematikk, bærekraft osv., men bakteppet for alle diskusjonene dreier seg om at klimaet er i rask endring.

Det betyr blant annet at vi ser ut til å få våtere, villere og mer ekstremt vær. Ettersom svært mange norske bygg har trekledning på fasaden, har klimaendringene en direkte konsekvens for svært mange. Tre har nemlig bare én hovedfiende, og det er vannet. Verken sol, vind eller andre værforhold fører til like mye skade på treverk som vann. Når det blir mer nedbør, utsettes kledningen for mer vann og dermed øker risikoen for skader og redusert varighet over tid. Stadig flere bygg oppføres dessuten i moderne stil, som preges av minimale takutstikk og lite beskyttelse i overkant av vinduene. Dette gir mindre beskyttelse av kledningen og bidrar til at problemstillingen knyttet til nedbør blir enda mer aktuell.

Risikoen for skader øker for øvrig dersom kledningen ikke vedlikeholdes som anvist fra leverandøren, og et våtere klima kan også stikke kjepper i hjulene for dette. Det er ikke så lett å få malt eller beiset et helt bygg med to strøk når det blir tettere mellom regnbygene.

Tenk nytt rundt fasade

Neste gang det er på tide å rehabilitere fasaden på et næringsbygg eller det skal føres opp et nytt bygg, kan det derfor lønne seg å tenke nytt rundt materialer. Ett av alternativene som finnes er fasadeplater i aluminium fra Alutile, som er blant de største og beste på aluminiumskompositt. I disse platene brukes aluminium av beste kvalitet i topp- og bunnlagene, mens kjernen består av komposittmaterialer. Fargebelegget er i PVDF og gir den beste fargebestandigheten på markedet. Med disse platene er det faktisk aldri mer nødvendig å tenke på skraping og maling av fasaden. Platene skinner likevel år etter år, og beholder den samme flotte fargen som dagen de ble montert. I motsetning til treverk, vil regnværet også bidra til å vaske platene – litt som vinduer med selvrensende glass.

Dette gjør at det blir klart mindre vedlikeholdsjobb, og en årlig vask er mer enn nok for å holde fasaden pen. I sum betyr det at driftsbudsjettet for bygget blir lavere og mer forutsigbart over tid. Dette er noe som verdsettes i både offentlige og private næringsbygg, der vi ser en tydelig dreining mot at flere ønsker å redusere kostnader og tidsbruk knyttet til vedlikehold. Vi merker også at flere kommuner har begynt å se nærmere på bruk av vedlikeholdsfrie fasader.

Alutile-plater er dessuten laget for å tåle både høye og lave temperaturer, i tillegg til at de er vannbestandige og tåler det meste naturen utsetter dem for. Ser vi til vindusmarkedet, får vi også en bekreftelse på at aluminium er et godt valg. Salget av aluminiumskledde trevinduer øker jevnt, og det skyldes at aluminiumskledningen kan stå hele vinduets levetid uten å forvitre eller måtte males.

Enkle å montere

Ettersom mange her til lands er vant til å jobbe med treverk, kan andre typer materialer fort fremstå som ukjente og virke vanskelige å jobbe med. Med fasadeplater fra Alutile er ikke dette en bekymring i det hele tatt. For å skjære og tilpasse dem brukes nemlig helt vanlig trebehandlingsverktøy – her kreves ingen form for spesialverktøy. Platene kan dessuten kappes, bøyes, trykkes hull i og knekkes rundt hjørner. Når det gjelder selve monteringen, gjøres den ved å skru fast platene på utlekting med 600 mm senteravstand. Lektene skal være i hvitt trevirke og med dimensjon på minimum 68*36 mm. I prinsippet er det altså ingen forskjell på grunnarbeidet om det skal monteres en kledning i tre eller fasadeplater i aluminium.

Platene kan dessuten festes med skjult innfesting. Da brukes ikke tradisjonelle lekter i tre, men spesielle aluminiumprofiler. Disse monteres på bygget, og fasadeplatene festes til dem ved hjelp av lim og tape. Brukes riktige produkter og fremgangsmåte, gis det full garanti på denne typen innfesting. Montering med skjult innfesting tar imidlertid lenger tid enn å skru platene fast til lekter av tre, så kostnaden forbundet med montering blir gjerne noe høyere. Til gjengjeld er sluttresultatet en stilren og svært elegant fasade uten et eneste synlig skruehode.

Alutile fasadeplater har 15 års fargegaranti og 30 års funksjonsgaranti. Med tanke på at det ikke nødvendig å foreta seg noe som helst ut over vasking når det kommer til vedlikehold, er dette rett og slett en svært god totalpakke. Våre fasadeplater er først og fremst i bruk i offentlige og private næringsbygg, men egner seg også godt til privatboliger. Monteringen er like enkel på privatboliger som andre steder, og de gode egenskapene sørger for å frigjøre boligeierens tid.


5400
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210224074833708.jpeg #FFFFFF
Les også