SWITCH SECTION

Kan jeg montere elektronisk dørlås selv?

Av ASSA ABLOY Opening Solutions

Espen Zachariassen

ASSA ABLOY Opening Solutions

21. mars 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190321123353130.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190321123353130.jpg?maxwidth=2000
0

Som verdensmestere i oppussing, har vi nordmenn kanskje blitt lokket til å tro at vi kan gjøre alt relatert til egen bolig selv. Gjelder dette også montering av elektronisk dørlås? Det forsøker jeg å gi deg svar på her.

Det er mange handymen der ute som vurderer å montere elektronisk dørlås selv.

Her er noen av de vanligste spørsmålene som dukker opp:

Er det lov å montere elektronisk dørlås selv?

Det er ingen lov som sier at du ikke kan montere den elektroniske dørlåsen din selv, så rent juridisk er det ingen ting i veien for at du selv gjør monteringsjobben.


Hvor lang tid tar det å montere elektronisk dørlås selv?

Dette kommer helt an på hvor dreven du er. Den første gangen du monterer en elektronisk dørlås, bruker du kanskje noen timer på jobben. Det kan være at låskassen i låsen er litt for stor for døra di, slik at du må frese ut og gjøre åpningen større. Det vil også ta tid å finlese brukermanualen slik at du får med deg alle detaljene i monterings- og installasjonsprosessen.


Bør jeg montere elektronisk dørlås selv?

Det er ikke noe fasitsvar på dette spørsmålet. Om du bør montere selv eller ikke, handler til syvende og sist om hvilken type du er. Monterer du kjøkkenet ditt selv, eller hyrer du inn noen til å montere det for deg? Det blir en lignende situasjon med en elektronisk dørlås.


Du kan se på hvilken situasjon du helst vil befinne deg i:

Vil du peke på en fagperson og si "Nå har det skjedd noe her, du må komme og fikse det"? Eller foretrekker du å sitte med alt ansvaret selv?


Er det mye å spare på å montere selv?

Mange fristes til å montere selv av økonomiske grunner. Det er billigere å kjøpe elektronisk lås over disk hos et byggevarehus enn å kjøpe den ferdig montert fra en låsesmed.


Dette har sin naturlige forklaring: Ønsker du at en låsesmed skal montere låsen for deg, må du betale for denne tjenesten. For mange virker dette som en stor utgift.


Det er verdt å merke seg at behovet for assistanse dersom noe skjer med låsen din vil være akutt. Når en låsesmed har gjort jobben, har du en å henvende deg til dersom det blir behov for oppfølging. Kanskje har låsesmeden en døgnåpen tjeneste, og da kan du ringe og få hjelp umiddelbart, uavhengig av når på døgnet problemet oppstår. Verdien av en slik trygghet er det vanskelig å sette en pris på.   


Om du skal montere den elektroniske dørlåsen din selv eller ikke, er opp til deg. Dersom pris er avgjørende for deg, er det nærliggende å kjøpe låsen uten monteringshjelp.


En risiko med denne løsningen er at det kan bli vanskelig med returer og reklamasjoner. Samtidig er det viktig å presisere at vi ikke ville tilbudt låsen umontert over disk dersom det ikke var forsvarlig å montere den selv.

Ta gjerne en titt her for å se på brukermanualer og installasjonsfilmer.

Det vil gi deg en idé om hva egenmontering innebærer.


Dette er ikke som rørleggerarbeid eller elektrisk arbeid. Det er ingen lov som regulerer det. Du kan sammenligne det med hjulene på bilen din: Det er en fordel om du vet hva du gjør når du skal skifte dekk. 

Lykke til!


3261
c-160TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190129105320135.png #FFFFFF
Les også