Lås opp for håndverkeren
når du ikke er hjemme

Mobilbetjening av den elektroniske dørlåsen gir praktisk frihet i hverdagen.

Av ASSA ABLOY Opening Solutions

Espen Zachariassen

ASSA ABLOY Opening Solutions

26. juni 2019
Av ASSA ABLOY Opening Solutions

Espen Zachariassen

ASSA ABLOY Opening Solutions

26. juni 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190626102642097.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190626102226960.jpg?maxwidth=2000
0

Tenk deg at dere lenge har planlagt oppgradering av det elektriske anlegget på hytta. Når du endelig får i stand en avtale med elektrikeren, oppfatter du ikke at det kolliderer med en lenge planlagt langhelg-tur – før du er langt av gårde. 

340 kilometer hjemmefra ringer telefonen, og en litt oppgitt håndverker melder om ankomst til en låst hyttedør. Hva gjør du?

Midlertidig kode

Løsningen ligger i mobiltelefonen: Åpne appen og lås opp døren fra passasjersetet i bilen! «Operasjonen» foregår over internett, der den elektroniske dørlåsen Yale Doorman er koblet opp mot bredbåndsruteren.

Du kan også velge å opprette en midlertidig kode som du sender håndverkeren i en tekstmelding. Da kan hun låse seg inn og ut etter behov. Elektrikeren får kommet i gang med jobben, og du får gjennomført den etterlengtede langhelgen.

En bonus: Appen mottar pushmeldinger fra låsen, og da kan du følge med på når elektrikeren faktisk avslutter arbeidet for dagen…


Hold oversikt

Å gi ut koden til den elektroniske dørlåsen til andre er i utgangspunktet ikke så smart. Det er jo i prinsippet det samme som å låne bort en vanlig nøkkel. Den kan lett havne på avveie, og etter hvert har du ikke oversikt over hvem som har tilgang til hus eller hytte. Derfor oppretter dui en midlertidig kode som slutter å virke etter et døgns tid.


Til sammenlikning er det større risiko ved utlån av en ordinær mekanisk nøkkel. Uvedkommende har mulighet til kopiere den, slik at enda flere kan ta seg inn. Da må du skifte sylinder i låsen og få laget nye nøkler til deg og dine for å opprettholde sikkerheten.


Nå er ikke hensikten å mistenkeliggjøre håndverkere, men det er klokt å ha kontroll på hvem som har tilgang.


Digital nøkkelboks

Å sende koden ved hjelp av en tekstmelding er jo veldig praktisk. Metoden er den samme som en nøkkelboks på hytteveggen, bare i digital utgave. Denne er fastmontert og sikret med kodelås. Du har trolig brukt en slik hvis du har leid en hytte som ligger litt utenfor allfarvei. Brukerne får oppgitt låskoden og kan hente ut nøkkelen til dørlåsen. Ved avreise legges nøkkelen på plass i boksen.


Denne løsningen er basert på tillit til at brukerne legger nøkkelen på plass og at de ikke kopierer den. Og eieren må endre koden på nøkkelboksen med jevne mellomrom for å opprettholde sikkerheten.


Hvis du planlegger utleie eller det er en slektshytte med mange brukere, er det praktisk med slik adgangskontroll. Én av dere administrerer dørlåsen og appen og kan tildele koder etter behov. En slik digital nøkkelboks kan vise seg mer praktisk enn den tradisjonelle.

Og sikkerheten blir lettere å opprettholde over tid fordi det er kjapt og enkelt å endre koder.


2802
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190129105320135.png #FFFFFF
Les også