SWITCH SECTION

Nyttige tips for et nøkkelfritt hjem

Elektronisk dørlås, kodelås på balkongdøren eller like sylindre over alt gir færre nøkler på knippet.

Av ASSA ABLOY Opening Solutions

Espen Zachariassen

ASSA ABLOY Opening Solutions

26. juni 2019
Av ASSA ABLOY Opening Solutions

Espen Zachariassen

ASSA ABLOY Opening Solutions

26. juni 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190626084402010.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190626084402010.jpg?maxwidth=2000
0

Såkalt keyless er blitt vanlig i bilen, men er ikke er så utbredt hjemme. I bilen kan vi både åpne døren og starte kjøretøyet uten å bruke nøkkelen direkte. Uansett må du ha en elektronisk kontrollenhet for at systemet skal aktiveres. Og dette er jo egentlig en nøkkel, om enn i en annen form enn den tradisjonelle.


På samme måte kan du velge nøkkelfri dørlås hjemme eller på hytta. Du kan betjene den med en personlig kode, gjerne kombinert med en elektronisk brikke, eller via en app på smarttelefonen. Du slipper de vanlige nøklene, som erstattes av for eksempel mobilen - som du har med deg, uansett.

Elektroniske egenskaper

De fleste foretrekker å betjene den elektroniske dørlåsen med egen personlig kode, mens en god nummer to er mobil-appen. Med den kan de låse opp for naboen som skal vanne eller en håndverker som skal inn når huset står tomt.


Terrassen

En typisk svikt i sikringen av egen bolig er at nøkkelen blir stående i låsen på innsiden av balkongdøren. Noen dører blir også levert med en fast låsevrider som ikke kan fjernes.


Et sikrere alternativ er et dørhåndtak med integrert kodepanel. Hvis glasset i døren ikke er uknuselig, er du like langt. Noe av poenget er imidlertid at innbruddstyver som har klart å ta seg inn gjennom for eksempel et lite vindu, ikke skal finne en enkel vei ut av huset eller hytta med tyvegodset.


Kast smånøklene

Hvis du ikke er helt moden for den elektroniske varianten, kan du redusere antall nøkler betraktelig ved å gå for like låssylindre til alle dører. I dag har du gjerne nøkkel til hus, bod og garasje på samme knippe.

Her kan du få satt inn like sylindre i alle disse låsene. Dermed kan du bruke den samme nøkkelen over alt. Hvis du henger en kodelås på sykkelen, er knippet redusert til én felles nøkkel og den trådløse enheten til bilen.


Vranglås

Innendørs er det vel bare én eller et par dører som må kunne låses, avhengig av antall baderom. Den typiske problemstillingen her er mindre barn som låser seg inne på do. Løsningen er en nøkkelfri lås med vrider på innsiden av døren. Du har jo sett dem på både jobb og restaurant: Grønt skilt for ledig og rødt skilt for opptatt. Det er ikke noe i veien for å montere en slik hjemme.


Hvis poden låser seg inne, kan denne låsen åpnes fra utsiden med en smørkniv, et kronestykke eller et skrujern. Den skal ikke være dirkesikker - bare markere om det er ledig eller ikke.


Faglige råd

Ta kontakt med en låsesmed, så få du rikelig med nyttige tips om hvordan du kan slanke nøkkelknippet eller bli helt nøkkelfri.

Gevinsten er ikke bare færre ting å holde orden på, men en varig god sikring av både bolig, beboere og verdier.


2722
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190129105320135.png #FFFFFF
Les også