Slik får du elektronisk dørlås hjemme

Av ASSA ABLOY Opening Solutions

Espen Zachariassen

ASSA ABLOY Opening Solutions

19. februar 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190219101137626.JPG?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190219101137626.JPG?maxwidth=2000
0

Vil en elektronisk dørlås passe i din dør? Og er det tillatt der du bor? Her er noen tips for å komme i mål.


Hvis du ønsker å sette inn en elektronisk lås i døren til leiligheten eller huset, må du starte med å avklare om det lar seg gjøre. Da må du først finne ut hvilken type lås som står i døren i dag.


Det enkleste er å fiske opp mobilen, ta bilder av dørlåsen og spørre en låsesmed om en modernisering er mulig. Alternativt kan du referere til et unikt tall på låsen som identifiserer den eksakte typen. Her finnes det tegninger til hjelp, så spør låsesmeden om dette. Hensikten er å avklare hva slags utsparing det er i døren nå.

Låskasse

Praktiske utfordringer i forhold til å oppgradere til elektronisk lås kan nettopp være denne utfresingen, altså størrelsen på hullet som låsen sitter i:


Eldre dørlåser har mindre dimensjoner enn dagens utgaver. Dermed er selve låskassen inne i døren lavere, og det er kortere avstand mellom hullene til dørhåndtak og lås. Det gjelder inngangsdører blant annet i eneboliger og borettslagsleiligheter fra 70- og 80-tallet.


Dette kan bety at du må utvide utfresingen, men i de aller fleste tilfeller vil den nye elektroniske dørlåsen passe. Hvis du er usikker på om du behersker oppgaven, er en grei løsning å bestille dørlåsen ferdig montert.


Borettslag

Det er ingen ekstra bygningsmessige utfordringer med ettermontering av elektronisk dørlås hjemme hvis du bor i et leilighetsbygg, sameie eller borettslag. Ulempen er at du fremdeles må bruke nøkkel i ytterdøren, mens døren til leiligheten åpnes og låses med kode eller en app på mobilen.


Det kan hende at borettslaget nekter deg å sette inn elektronisk lås i din dør. Årsaken kan være misnøye med at beboerne får ulike løsninger, noe som kan bety mer administrasjon for de som forvalter lås og sikkerhet.

Les om løsningen i Låsbloggen

Nøkler på avveie

Sjekk med styret for å få dette spørsmålet avklart på forhånd. Ditt argument er jo sterkt: En elektronisk lås gir økt sikkerhet fordi ingen nøkler kommer på avveie. Kanskje kan du smitte de øvrige beboerne med din entusiasme så hele sameiet bytter til elektronisk.


Styret slipper jo å håndtere utskifting av sylindre når noen mister en systemnøkkel. Og hvis det argumentet er ukjent, betyr det trolig at låssystemet for leilighetene har et patent som er utgått. Med andre ord er sikkerheten uforsvarlig lav, og dere vil alle nyte godt av å oppgradere til elektroniske låser. Kanskje det er rabatt å hente hos forsikringsselskapet, også?2686
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190129105320135.png #FFFFFF
Les også