SWITCH SECTION

Sunt inneklima med balansert ventilasjon og sentralstøvsuger

Ikke utsett deg selv for dårlig inneklima i huset

For Bakke

Silje Edman

Bakke

26. mars 2020
For Bakke

Silje Edman

Bakke

26. mars 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200326095746171.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200326095746171.jpg?maxwidth=2000
0

I Norge er vi veldig mye inne – faktisk tilbringer vi så mye som 90 % av tiden vår innendørs. Da er vi helt avhengig av et godt inneklima med frisk og god luft. Ellers er det fort gjort å bli tung i hodet, ukonsentrert og lite opplagt. Dessuten er det i verste fall en viss risiko for å utvikle plager som astma og allergier. For de som allerede sliter med denne plager gjør dårlig inneklima situasjonen verre enn den trenger å være.

For å oppnå god inneluft spiller balanserte ventilasjonsanlegg en viktig rolle. Med et slikt anlegg er du nemlig sikret frisk luft i boligen døgnet rundt. Rent teknisk fungerer det slik at det monteres ventilasjonskanaler som tilfører frisk luft til rom stue, soverom og oppholdsrom, mens brukt luft trekkes ut av boligen gjennom kanaler på bad, kjøkken og våtrom. På den måten holder anlegget kontroll med forholdet mellom ny og brukt luft – og det er nettopp derfor det kalles for balansert ventilasjon.

Før den nye luften slippes inn i boligen passerer den et filter som renser den for støv og andre typer forurensninger som kan ha negative konsekvenser for innemiljøet. I tillegg sørger anlegget for at luften som kommer inn, ikke er kald. Det skjer ved at varmen fra den brukte luften som er på vei ut brukes til å varme opp luften som er på vei inn. Dette kalles for varmegjenvinning. Så mye som 70 til 90 prosent av varmen i den brukte luften kan faktisk gjenbrukes og overføres til den nye luften. Det er både bra for komforten og lommeboka, ettersom du ikke trenger å bruke energi til å varme opp luften som kommer inn.

Sentralstøvsugeren er ikke avleggs

Noen tenker kanskje at en sentralstøvsuger er litt ut og ikke noe man skaffer seg i en moderne verden. Det synes vi i så fall du skal tenke litt nøyere over, for en sentralstøvsuger er faktisk veldig smart.

Det skyldes særlig at den gir et godt bidrag til bedre inneklima. En vanlig støvsuger virvler gjerne en del av støvet opp i luften, særlig om du ikke er påpasselig med å skifte filer og støvsugerposer regelmessig. Dessuten kjenner vel mange til den typiske støvsugerlukten – lukten av støv og bøss som egentlig bare har flyttet seg fra gulvet til støvsugeren.

Sentralstøvsugeren vil på sin side transportere alt av finstøv og dårlig lukt ut av rommet gjennom rørgatene som ligger skjult i vegger og gulv. Alt samles opp i en stor beholder i et teknisk rom eller en bod – og siden beholderen er så stor trenger du stort sett ikke å tømme den mer enn én gang i året. På beholderen er det også koblet til et utblåsingsrør som sørger for at skadelige partikler og lukt føres ut av huset.

Med en sentralstøvsuger får du dessuten en mulighet du ikke har med en vanlig støvsuger – nemlig å montere et sugebrett i sokkelen på kjøkkenet. Har du en slik, kan du feie smuler og bøss bort til sugebrettet og starte det med en bryter – og dermed suges de enkelt opp.

3120
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200131134455408.jpg #FFFFFF
Les også