Foto: BMG Stein & Hage

Et godt uterom krever god planlegging

Vi har kompetansen som skal til

For BMG Stein & Hage

Gustav Farbu

BMG Stein & Hage

10. mai 2021
For BMG Stein & Hage

Gustav Farbu

BMG Stein & Hage

10. mai 2021
Foto: BMG Stein & Hage
Foto: BMG Stein & Hage
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210510110404304.jpeg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210510110403963.jpeg?maxwidth=2000
415519_348975658509417_2137029248_o.jpeg 415519_348975658509417_2137029248_o.jpeg
0

De siste årene har det foregått en tydelig dreining mot at flere og flere ønsker å bruke mer tid og penger på uterommene sine. Ute har på mange måter blitt det nye inne og elementer og ting som tradisjonelt har tilhørt innendørsarealene, flyttes nå ut. Eksempler på dette er blant annet grønne planter, tepper og gardiner. Det er også helt tydelig at mange ikke lenger bare nøyer seg med å bygge terrasse, men bruker tid og penger på både sittebenker, levegger, ulike typer overbygg og murer. I tillegg har det blitt mer populært å bruke terrenget i hagen. I stedet for å bruke søyler som utjevner høydeforskjeller og lage store terrasser på samme plan, ønsker mange å la terrenget og høydeforskjeller danne utgangspunkt for naturlige soner og avgrensninger.

Ønsket om å legge større vekt på uteområdene har blitt kraftig forsterket siden våren 2020, og henger blant annet sammen med de strenge smittevernrestriksjonene mange har vært underlagt. Når vi ikke kan samles innendørs slik vi har vært vant til, har folk i enda større grad fått øynene opp for mulighetene som finnes ute. Derfor bygger flere og flere uterom som er egnet til bruk året rundt. Eksempler som kan nevnes er nedsenkede sitteplasser med bålpanne i midten, utendørs lerret og projektor osv.

God planlegging er alfa og omega

De fleste byggeprosjekter, enten de skal foregå ute eller inne, er som regel avhengig av god planlegging for at sluttresultatet skal bli bra. Jo større prosjektene er, dess viktigere er planleggingen. Og når vi beveger oss utendørs for å bygge uterom som skal legge til rette for mange typer aktiviteter gjennom hele året, blir betydningen av god planlegging enda viktige.  Likevel er det trolig færre som finner frem penn og papir for å lage skisser og planløsninger utendørs enn hva som er tilfellet når vi skal i gang med noe innendørs. Det handler trolig mye om at planlegging av utendørsområder ikke er noe alle har særlig kjennskap til, og at det føles mer fremmed å planlegge en utendørs oppussing enn en innendørs oppussing.

Noe av det viktigste du gjør i planleggingsfasen, er å vurdere tomten og hva slags plass du har å jobbe med. Ta med deg målebåndet ut i hagen slik at du kan sjekke hva slags plass du faktisk har tilgjengelig. Deretter er det lurt å virkeliggjøre prosjektet i form av enkle skisser der du plasserer elementene du ønsker å få med i det nye uterommet. Her er det nok mange som får seg en liten vekker, da det ofte er plass til litt mindre enn du trodde før du startet å måle og skisse.

En annen svært viktig ting er å ta hensyn til forhold som vind, skygge og sol. Du ønsker trolig ikke å ha sittegruppen på et veldig vindutsatt sted eller et sted der solen steker når det er dags for å innta grillmåltidet på ettermiddagen. Det betyr imidlertid ikke at du må plassere sittegruppen et helt annet sted enn du hadde tenkt – mye kan nemlig løses ved å sette opp en levegg eller å bygge en form for overbygg. Med et overbygg skjermer du deg både for sol og regn, som kan være veldig praktisk når sommerens regnbyger setter inn akkurat i det maten settes på bordet.

Du bør også ta hensyn til terrenget og elementer som ikke er mulige eller ønskelige å fjerne. Det kan for eksempel være steinknauser, trær som gir skygge og le eller fine busker. Har du høydeforskjeller i hagen, slik som på en skråtomt, bør du vurdere å bruke disse som et utgangspunkt for oppdeling av uterommet. Følger du terrenget får du naturlige soner og spennende oppdelinger av uterommet. På flate tomter er det mulig å dele opp i soner ved å bygge hagemurer, levegger eller å plassere ut sittebenker. 

Organiske materialer og former

En voksende trend når det kommer til uterommet, er å kombinere ulike organiske materialer og å leke seg med organiske former. Har du en fjellknaus i hagen kan du for eksempel la terrassen gå helt inntil fjellet og skjære det til slik at det følger formen på fjellet. Denne typen formskjæring gir mykere overganger og bidrar til å lage helhet i uterommet. Har du ikke fjell i hagen, kan du selvsagt bruke ulike typer stein for å oppnå noe av det samme. Her er det mye å velge mellom, og vi kan blant annet nevne skifer, granittheller, kantstein, små/stor- gatestein og betong.

Belegningsstein egner seg for eksempel veldig godt i både innkjørsler, som markterrasse, til stier i hagen og som innramming til blomsterbed. Det finnes mange ulike typer belegningsstein, men de mest populære typene er de som er tromlet. Der er kanter og flater slitte for å gi et naturlig og rustikt utseende. Her trenger du ikke å være bekymret for å få «riper i lakken. Er du mer ute etter et moderne utseende, finnes det også belegningsstein med jevn overflate og rette kanter. Husk også at det er smart å bruke kantstein for å lage pene avgrensninger i hagen. Det bidrar både til å gi et penere uttrykk og forhindrer for eksempel at grus fra gangstien havner i gresset eller at gresset vokser inn i grusen.

Andre populære typer stein er skifer og granittheller, som begge er godt egnet til markterrasser. De kan også brukes for å anlegge stier eller veier i hagen, og ved å bruke granittblokker er det blant annet mulig å lage trapper. Uansett hva du velger, er du sikret flott utseende og lang holdbarhet. Legger vi til at stein i stor grad er vedlikeholdsfritt, går det nesten ikke an å velge et bedre materiale til uteplassen.

La proffene gjøre jobben

Kontakter du oss i BMG Stein & Hage, kan vi både bidra med den viktige planleggingen og utførelsen av selve arbeidet. Vi vet at minst halve jobben ligger i planleggingen, og bruker du oss får du en hageplan som både ivaretar praktiske og estetiske hensyn.

Vår kompetanse kommer imidlertid aller best til sin rett når det gjelder selve utførelsen av arbeidet i hagen og rundt huset. Hos oss treffer du på en gruppe mennesker som brenner for godt utført arbeid og som kan love fullt fokus på ditt prosjekt, enten det er stort eller smått. Vi holder ikke bare på til det er ferdig, men til det er perfekt. Akkurat sånn du vil ha det. Sjekk gjerne ut noen av våre referanser hvis du vil se litt nærmere på hva vi kan utrette.

 Våre tjenesteområder omfatter blant annet:

  • Grunnarbeid, slik som graving, drenering, legging av fiberduk, pukk osv.
  • Mur- og steinlegging med blant annet belegningsstein, granitt og skifer
  • Vedlikehold av grøntanlegg, slik som beskjæring, luking og plenklipping
  • Grøntarbeid, slik som anlegging av plen og beplanting av trær eller busker

title

Ta gjerne kontakt med oss for en hyggelig og uforpliktende prat på 982 19 120 eller send en melding under

input field

input field

single button

164

formcontent-ul


6721
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210510105723512.jpeg #FFFFFF
Les også