115
Foto: Boen
SWITCH SECTION

Derfor bør du velge parkett til oppussingsprosjekter

Det er nå du har sjansen til å gjøre bærekraftig og ekte valg som gir et unikt uttrykk og lun komfort

For Boen Bruk AS

Evelyn Schedelberger

Boen Bruk AS

12. juni 2023
For Boen Bruk AS

Evelyn Schedelberger

Boen Bruk AS

12. juni 2023
Foto: Boen
Foto: Boen
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230613063437876.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230613063437876.jpg?maxwidth=900
Foto: Boen
Foto: Boen
0

Dersom du skal gjøre et oppussings- eller rehabiliteringsprosjekt, har du en gylden anledning til å gjøre noe med en av boligens største flater: gulvet. Da står du også overfor et miljøvalg. Vi vet at stadig flere forbrukere vektlegger å velge holdbare kvalitetsprodukter som er bærekraftige, naturlige og miljøvennlige. Derfor er tregulv eller parkett høyt på manges liste når de skal investere i et nytt gulv.

Parkett er nemlig både holdbart, bærekraftig, naturlig og miljøvennlig da det består av treverk tvers gjennom. I det øverste laget brukes et tynt lag edeltre, mens de underliggende lagene består av treverk fra nåletrær som furu og gran. Den første fordelen med dette er at vi kan utnytte trestokkene av edeltre til å lage langt flere gulv enn tilfellet er med eksempelvis heltregulv. Av 5,5 kubikkmeter eik kan det lages toppsjikt til 850 m2 eikeparkett, mens det kun holder til snaut 100 m2 heltregulv i 20 mm. tykkelse. Les mer om bærekraft hos Boen her.

Den andre fordelen er at lagene er lagt på tvers av hverandre. Det sørger for stabilitet og mindre bevegelser som følge av svingninger i temperatur og luftfuktighet.

Ekte treverk gjør også at du du får et gulv med sjatteringer og årringer som skaper et helt unikt uttrykk. Her er det ikke snakk om mønstre som repeterer seg bortover gulvet, men gulvbord som hver og især er et unikt mesterverk fra naturen selv. En flott parkett både ser bra ut og kan bidra til verdiøkning på boligen din.

Føles varmt å gå på

At parkett er ekte treverk, byr også på et par andre fordeler. For det første har treverk høy varmeledningsevne og den naturlige trestrukturen gjør at det føles varmt å gå på. Dermed kan du faktisk senke temperaturen i rommet og spare strøm, uten at du merker det så mye ettersom du fremdeles holder varmen i beina. Det er heller ikke noe i veien for å kombinere parkett med gulvvarme hvis du vil det. Da er det i så fall viktig at overflatetemperaturen på gulvet ikke overstiger 27 grader. Dette kan som regel ordnes enkelt ved å montere en gulvføler med temperaturbegrensning.

Når du har gulvvarme under parketten må du dessuten passe på at det ikke ligger tykke tepper eller at du plasserer større møbler med tett bunn på gulvet. Dette stenger for at varmen i gulvet kan slippe ut, og dermed kan temperaturen stige til et for høyt nivå i disse områdene.  

Gir et positivt bidrag til inneklimaet

Den andre fordelen er at parkett gir et positivt bidrag til et godt inneklima, noe som er svært viktig ettersom vi tilbringer opp mot 90 % av livet vårt innendørs. Inneklimaeffekten henger både sammen med at parkett inneholder lite behandlet treverk og at treverk i seg selv regulerer luftfuktigheten i rommet. Parkett er dessuten antibakteriell og anti-statisk, og dermed en anbefalt gulvtype for allergikere.

Det er faktisk også bevist at det å omgi seg med naturlige materialer som treverk skaper en behagelig atmosfære som formidler ro og harmoni. Her kan du utforske de ulike typene parkett Boen kan tilby.

Krever litt vedlikehold, men eldes med verdighet

Til tross for alle fordelene, er det også viktig å huske på at naturlige materialer har sine ufullkommenheter. For treverk/parkett vil mange si at den største ulempen er at det ikke tåler så mye som andre gulvtyper. Det er selvfølgelig helt riktig at det ikke er like hardt som et gulv av stein eller flis og derfor vil det fortere oppstå hakk og riper i parkett enn i gulv laget av hardere materialer. Da er det faktisk viktig å huske på at parkett både kan og skal vedlikeholdes – det er noe som følger med når du velger et naturlig materiale som tre.

Det er ikke dermed sagt at du må bruke veldig mye tid på vedlikehold. Litt avhengig av hva slags overflatebehandling du velger, kan du som regel fikse både små hakk og riper på mindre områder uten å måtte ta for deg hele gulvet. Et oljet gulv kan enkelt friskes opp med et nytt strøk olje. Derfor egner parkett seg i de fleste av husets rom – også på kjøkken eller om du har hund og barn som tidvis utsetter gulvet for store påkjenninger. Parkett bør ikke legges i våtrom eller ytterganger der du kommer rett inn fra gateplan og drar med deg sand og grus. Klikk her for flere tips og råd om parkett.

Hvis du passer litt på vedlikeholdsoppgavene, er parkett er et holdbart gulv som eldes med verdighet. Så lenge vedlikeholdet ivaretas, vil parkett ha en levetid på 50 år eller mer.

PS! Dersom du en gang skulle komme til at lokale reparasjoner eller et nytt strøk olje ikke holder, er det fullt mulig å slipe parkett både én og to ganger i løpet av levetiden for å få et helt «nytt» gulv.

5162
TrueFalsec-132
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181106223117730.png #FFFFFF
Les også