115
Foto: BOEN
SWITCH SECTION

Mye slitasje + parkett = dårlig valg?

Nei, det er det slettes ikke

For Boen Bruk AS

Evelyn Schedelberger

Boen Bruk AS

10 November 2023
For Boen Bruk AS

Evelyn Schedelberger

Boen Bruk AS

10 November 2023
Foto: BOEN
Foto: BOEN
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231110100844156.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231110100844156.jpg?maxwidth=900
Foto: BOEN
Foto: BOEN
0

Hvis du har planer om å investere i et nytt gulv, kommer du trolig både til å besøke byggevarebutikker og lese deg opp på nettet for å få et grunnlag for å ta en beslutning om gulvtype. Begge steder vil du trolig få beskjed om at parkett er et dårlig valg dersom gulvet blir utsatt for stor slitasje fra eksempelvis husdyr eller barn, og at du heller bør velge laminat eller liknende.

Og ja, det er forskjeller mellom parkett og andre gulvtyper som laminat, fliser og lignende. Det aller viktigste er at parkett er et ekte naturprodukt laget av ekte tre, som gir en glød og struktur andre gulvprodukter ikke kan konkurrere mot. Og siden vi snakker om ekte treverk er det også ganske enkelt å fikse eventuelle skader som oppstår.

Lokale utbedringer er fullt mulig

Parkett lar nemlig reparere og vedlikeholde forholdsvis enkelt. Det betyr at du selv kan fikse opp i hakk, sår og riper dersom uhellet skulle være ute. Både på lakkerte og oljede gulv kan du utbedre skader lokalt, som vil si at du ikke trenger å ta for deg hele gulvet dersom det oppstår en skade. Å fikse en skade trenger med andre ord ikke være vanskelig å tidkrevende.

Fremgangsmåten vil variere litt etter hva slags skade det dreier seg om. Mindre riper eller merker på oljede og lakkerte gulv kan eksempelvis fikses ved å pusse lett over det skadde området og påføre et tynt lag olje eller lakk. Vil du friske opp hele gulvet tar det heller ikke lang tid å påføre et nytt strøk olje over hele flaten.

Er det snakk om hakk eller fordypninger, kan du eksempelvis fylle dem med en smeltevoks i riktig farge. Gjør du dette på riktig måte vil skaden bli svært lite synlig eller helt borte. BOEN har reparasjonspakker til både lakkerte og oljede gulv som passer til ulike overflatebehandlinger. Her kan du lese mer om vedlikehold av parkett fra BOEN.

Kan legges i de fleste rom

Derfor er det altså ikke slik at parkett er et dårlig valg i rom der gulvet utsettes for stor slitasje. Snarere tvert imot. Så lenge du passer litt på vedlikeholdsoppgavene kan du fint ha parkett i de fleste av husets rom, inkludert på kjøkkenet eller om du har hund og barn som tidvis utsetter gulvet for store påkjenninger.

Oppsiden ved å bruke litt tid på vedlikehold er at du kan nyte fordelene ved å velge et ekte naturprodukt. Med parkett får du et gulv bestående av ekte treverk tvers gjennom, der hvert eneste gulvbord er et lite kunststykke fra naturen selv. Parkett er dessuten lunt og varmt å gå på, og det faktisk bevist at det å omgi seg med naturlige materialer som treverk skaper en behagelig atmosfære som formidler ro og harmoni. Det er også fordeler å hente med tanke på inneklima ettersom parkett:

  • Bidrar til å regulere luftfuktigheten i rommene den er lagt i.
  • Er antistatisk og antibakterielt, noe som er en stor fordel for allergikere.
  • Inneholder lite behandlet treverk som kan slippe ut emisjoner

Velger du parkett fra BOEN kan vi også garantere at du får et gulv som ikke inneholder noen skadelige emisjoner. Alle BOEN sine lakkerte produkter i eik og ask er forresten Svanemerkede.

Vi vet også at stadig flere forbrukere legger vekt på å velge holdbare kvalitetsprodukter som er bærekraftige, naturlige og miljøvennlige. Parkett møter alle disse kriteriene og er derfor et svært godt valg for både nybygg og rehabilitering.

3408
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231213093741865.png #FFFFFF
Les også