Harde materialer krever mer

Både av verktøyet og festemateriellet

Christiania Spigerverk
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180905084734388.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180905084734388.jpg
0

Harde byggematerialer som betong o.l. kan vi aldri skru direkte inn i med vanlige treskruer. Skruene vil ganske enkelt ikke trenge inn i materialet og få feste. Derfor må du i de fleste tilfeller forhåndsbore med et egnet bor og bruke spesielle festemidler i hullet. Det kan for eksempel være ulike former for plastplugger du kan banke en spiker eller skru en skrue inn i, alternativt bolter som bankes inn i hullet og stammes til med en mutter. Da får du den nødvendige friksjonen som gjør at festemateriellet sitter dønn fast.

Viktige ting å tenke på når du skal feste noe i mur og betong er: 

  • Hvilket festemateriell som egner seg for materialet du skal feste i 
  • Hvilket verktøy du skal bruke for å bore hull – slagbormaskin eller borhammer? 
  • Hvordan du borer på en trygg og effektiv måte 
  • Hvor dype hull du trenger å bore for ulike typer festemateriell  

Selv om dette høres trivielt nok ut, kan det være krevende å velge riktig. Da kan det være fornuftig å søke hjelp. Innfestingsguiden til Christiania Spigerverk er et godt sted å starte. Der oppgir du hvilket materiale du skal feste noe til, hvor tung innfestingen skal være og hvilket miljø du skal gjøre innfestingen i. Så får du svaret på hvilke festemiddel du bør bruke, hva slags bor som kreves og hvor dypt du skal bore. 

Så er du sikker på at innfestingen blir gjort på den korrekte måten og holder i lang tid.

1522
FalseFalsec-26
Les også
FalseFalsec-26
Kommersielt innhold fra Robert Bosch AS
0
Murverk av klinker, murstein eller betong krever bruk av slagbormaskin eller borhammer. Hvis muren består av perforert stein som er porøs, skal det bare bores med dreiende bor (altså uten slag). Det gjelder også for porøs murstein og vegger av plateelementer. For alt arbeid i slike materialer trenger du et steinbor. Borspissen til dette boret har fastloddede hardmetallplater. 
 
Følg tipsene nedenfor for å unngå å bore skjeve eller for store borehull:

Velg først skruer som passer til oppgaven og deretter passende plugger. For det meste brukes ekspansjonsplugger til veggmontering.

Til boring i klassisk mur er en slagdrill ideelt. Hvis du vil bore i svært hard betong, trenger du noen ganger en borhammer.

Kontroller med måleinstrument at du ikke ved et uhell borer i strøm- eller vannledning. Bruk vernebriller under boring.Mål den nøyaktige posisjonen for borehullene, og merk dem av med blyant. En krysslinjelaser letter denne oppgaven for deg.

Velg et steinbor som har samme diameter som den pluggen du vil bruke. Spenn boret riktig sentrert, og fest chucken.

Perfekt til slagdrillen

Optimalisert for boring i murverk

C:\fakepath\1609200228.jpg
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180912121913204.jpghttps://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180912121117136.jpg

Velg SDS plus 5 til borhammeren

Til murverk, betong og armert betong

C:\fakepath\sds5plus.png
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180921102858754.pnghttps://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180912121117136.jpg


Sett borspissen loddrett mot veggen. Hvis du ikke kjenner veggens beskaffenhet nøyaktig, borer du først uten slag og kobler slaget først inn ved motstand. Vent til boret har fått skikkelig feste før du bruker kraft på maskinen.

Bor hullet så dypt at både pluggen og skruen går helt inn. Bruk eventuelt en dybdestopper. Ved uttrekking lar du boret gå med lavt turtall.

Fjern borstøv av hullet. Da sitter pluggen bedre fast.

Sett en skruebit som passer nøyaktig til skruen, i verktøyet. Ellers kan det skje at du sklir ut ved skruing. «Torx»-skruer gir best feste, «Stjerne»-skruer egner seg generelt bedre enn slisseskruer.

https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180104042733842.png #FFFFFF