Multikunsteren blant elektroverktøy

Kjenner du ikke til dette verktøyet, bør du bruke 2 minutter på det nå

Boligkanalen
5. november 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181105113909464.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181105113909464.jpg?maxwidth=2000
0

I en verden full av ulike typer elektroverktøy kommer du fra tid til annen over verktøy som kan slå deg som litt pussig. Et slikt verktøy kan være multikutteren. Som navnet antyder, er det et verktøy som kan brukes til forskjellige oppgaver. Det finnes nemlig en rekke ulike typer tilbehør du kan koble på den, blant annet:


  • Blad for å sage i treverk
  • Blad for å kutte metall
  • Slipeplate for å slipe treverk, stein og metall
  • Hardmetallrasp for grovsliping av betong mv.
  • Verktøy for å fjerne og rengjøre flisefuger

Du kan også koble små, runde sagblad på en multikutter, slik at den blir til en liten sirkelsag. Kort sagt finnes det tilbehør som dekker et stort spekter av materialer og dermed gjør multikutteren egnet for svært mange oppgaver i og rundt huset.


En multikutter er spesielt egnet på steder der andre verktøy ikke kommer til, for eksempel dersom du trenger å sage et materiale plant med en annen overflate eller helt skal sage helt inne i et hjørne. Den egner seg også svært godt for å lage hull eller åpninger midt på en plate, fjerne en del midt på en list osv. Her vil du ofte oppleve å få problemer med de fleste andre verktøy.


Rent teknisk er en multikutter er oscillerende maskin. Oscillerende betyr å svinge eller bevege seg frem og tilbake og betyr altså at en oscillerende maskin ikke fungerer slik du er vant til fra en vanlig sag, der du har et sagblad som spinner. I stedet svinger tilbehøret du har montert på den frem og tilbake i meget høy hastighet. Det er kun snakk om ørsmå bevegelser frem og tilbake, men når det er snakk om opp mot 20 000 av dem i minuttet, gjør det fort vei i vellingen.


Mulitkuttere finnes i flere prisklasser og kan både fås med ledning og på batteri. Hva du velger er både avhengig av budsjett, bruksområde og bruksfrekvens. Det kan imidlertid være verdt å vite at de dyreste maskinene både vibrerer og støyer mindre enn de rimeligere, samt at det som regel finnes et større utvalg tilbehør til dem. Det kan ha mye å si for bruk og bruksområder.

1991
b-FalseTrue
Kommersielt innhold fra Robert Bosch AS


Tenk deg at du skal pusse opp et helt rom: Fjerne tepperester, legge parkett, bearbeide fliser, forkorte dørkarmer, slipe vinduskarmer, kappe lister, sage utsparringer i tre eller gipsplate, skjære isolasjonsmateriale osv. Hvor mange verktøy trenger du for å få gjort alt dette? Ganske enkelt: Du trenger bare ett, og det er en multikutter. Med riktig tilbehør vil multikutteren hjelpe deg med nesten alle oppgaver! Den råeste multikutteren fra Bosch heter PMF 350 CES og den takler alle utfordringer, uansett om du skal sage, slipe, polere, frese, raspe, skrape eller skjære.

https://www.youtube.com/embed/WRzPwVdDMhs


Like allsidige som prosjektene dine

Ofte kan det være litt tungvint å bytte tilbehør på en multikutter, men på PMF 350 CES gjøres det på få sekunder og helt uten bruk av verktøy. Starlock og StarlockPlus – Boschs nye tilbehørsprogram for oscillerende verktøy – inneholder en mengde forskjellige forsatser. Der finner du det perfekte tilbehøret for ditt prosjekt.

I tillegg har PMF 350 CES et ekstra håndtak som gjør det lettere å kontrollere multikutteren, samt 180 graders ledlys-bånd, slik at du ser hva du holder på med. Enkelt og greit for brukeren! Oppdag alle Bosch multitalenter her.

1229
c-20
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også