Moderne uttrykk med spilehimling

Det er både pent og bidrar til god lyddemping

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. september 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. september 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200929064723091.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200929064722841.jpg?maxwidth=2000
shutterstock_691680991.jpg shutterstock_691680991.jpg
0

De siste årene har stadig flere gått bort fra tradisjonelle valg som gipsplater eller panel når de velger materialer til himlingene i boligen sin. I stedet velger de det som kalles for spilehimling, altså en himling bygget opp av lekter/spiler som plasseres med litt mellomrom.  

Et moderne valg

Populariteten til spilehimlinger skyldes trolig at det både er moderne, stilrent og at det gir en kontrast til alle de slette og glatte flatene som er så utbredt i dagens boliger. For å få en ensartet og rolig bakgrunn mellom spilene er det vanlig å bruke en duk over spilene – som regel en såkalt akustikkduk. Ettersom duken absorberer lyd og reduserer romklang, gir en spilehimling dermed bedre akustikk i rommet. Det er ikke så dumt ettersom det har blitt mindre vanlig å bruke tykke gardiner og gulvtepper, som tradisjonelt har bidratt til å dempe lyd.

Det går også fint å montere lyskilder i en spilehimling, og du kan både bruke hengelamper, spotter eller andre typer takbelysning. Vil du gå litt mer utradisjonelt til verks, kan du felle inn LED-striper mellom spilene. Ting som ventilatorer, ventiler og andre tekniske installasjoner lar seg også fint montere i en spilehimling.

Bruk mulighetene

En spilehimling byr faktisk også på en rekke muligheter når det gjelder utseende og fremtoning, og med litt kreativitet kan du lage noe helt unikt.  Utseendet påvirkes blant annet av følgende:

  • Tykkelsen på spilene
  • Avstanden mellom spilene
  • Valg av tresort
  • Valg av overflatebehandling

Det mest vanlige er å bruke spiler med tykkelse fra omtrent to centimeter til litt over tre centimeter, og avstanden mellom dem er normalt ca. 1 centimeter. Det finnes imidlertid ingen fasit på hvordan det skal gjøres, så det er fritt frem for å eksperimentere slik at du finner det uttrykket som passer deg og ditt hus. Det er heller ingenting i veien for å bruke spiler av ulike bredde i samme himling hvis du synes det passer best hos deg.

Overflatebehandling og tresorter

Ettersom spilene er laget av treverk, kan de overflatebehandles på akkurat samme måte som alt annet treverk. Det vil si at de både kan males, lakkeres, oljes, beises, pigmenteres og tones. Det mest vanlige er å velge en overflatebehandling der treverket beholder sin naturlige overflate og glød i så stor grad som mulig. Det smarteste er å få spilene levert ferdigbehandlet, eller i det minste behandle dem før montering. Det er nemlig ganske kronglete å komme til med pensel eller liknende etter at de er montert i taket.

De mest vanlige tresortene som brukes til spilehimlinger er ask, eik eller furu. Sjekker du litt rundt finner du også produsenter som lager spiler i lønn, bjørk, kirsebær, valnøtt, poppel og bøk. Hva som er mulig avhenger både av hvilke produsenter du har i rimelig nærhet og hvor mye du vil betale. Det er heller ikke noe i veien for å lage sine egne spiler. Da bør du i så fall bruke glattkant.

2928
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også