SWITCH SECTION

Skaff deg en vedkappsag

Det gjør jobben både enklere og sikrere

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

11. februar 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

11. februar 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200211094758193.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200211094758193.jpg?maxwidth=2000
0

Når vinteren virkelig har lagt seg over oss har vi også kommet til den tiden på året der det er best å gå ut i skogen for å hogge ved. På vinteren holder trærne nemlig minst fuktighet ettersom sevjen enda ikke har steget opp i stammen. Det bidrar både til lavere vekt og kortere tørketid. Kvisting av løvtrær er også enklere ettersom bladene har falt. Typisk vintervær med frost i bakken gjør dessuten arbeidet mer renslig og enklere enn å drive på i vått terreng om høsten eller våren.

Alle som har jobbet litt med motorsag vet at oppdelingen av store stokker til håndterlige kubber er blant de mest slitsomme i vedhogsten. Motorsagen kan i seg selv være tung å holde i over lenger tid og du må dessuten bøye deg ned for å kappe stokkene i passende lengder. Kombinasjonen av et kraftig verktøy mellom hendene og en sliten tømmerhogger med vondt i ryggen er ikke nødvendigvis er det beste.

Få stokkene opp fra bakken.

Da kan det være fornuftig å investere i en vedkappsag. Da får du både løftet opp stokkene fra bakken og du slipper å bruke kreftene dine på å håndtere motorsagen for å dele dem opp. I tillegg eliminerer du risikoen for å sløve ned eller ødelegge sagkjedet som følge av at det kommer i kontakt med jord og grus.

Vedkappsagen har dessuten lengdestopp for å kappe alle kubbene i nøyaktig samme lengde. Da er du sikker på at alle passer i vedovnen din og gjør det dessuten lettere å stable veden på en stabil måte.

Bruk av sagen

I praktisk bruk fungerer vedkappsagen slik at du stiller inn lengdestopperen til ønsket posisjon og legger stokken som skal deles opp i en vugge. Deretter starter du maskinen og lar den kommer til full hastighet før du tar tak i håndtakene og trykker vuggen inn mot sagbladet. Dermed åpnes bladvernet og sagbladet skjærer gjennom stokken. Når kappet er ferdig slipper du vuggen tilbake til opprinnelig posisjon, mater frem resten av stokken til lengdestopperen og gjentar prosessen.

Vær oppmerksom på følgende når du bruker en vedkappsag:

  • Sørg for at stokken ligger stabilt. Eventuelle kvister bør peke oppover eller helst fjernes
  • Ikke trykk vuggen så hardt at turtallet på motoren minsker kraftig – det kan skade motoren
  • Ikke berør stokken mens den kappes. Hold begge hender på håndtakene.
2277
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også