SWITCH SECTION

Slik limer du

Det handler blant annet om renslighet og måtehold

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

11. februar 2020
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

11. februar 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200211110501786.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200211110501786.jpg?maxwidth=2000
0

Lim kan i mange tilfeller konkurrere med skruer og spiker når du skal feste noe, men det er selvsagt avhengig av at du velger riktig type lim. Og ikke minst – at du limer på riktig måte.

Første bud handler ikke om limet i det hele tatt, men snarere om å sørge for at flatene som skal limes er rene. Støv og bøss må bort, og i en del tilfeller kan det også være behov for å matte ned overflaten med pussepapir for å få god heft. Også ujevne flater kan ha godt av en runde med pussepapiret.

Når du har gjort flatene klare, er det viktig å være klar over at limfugen som regel ikke blir sterkere jo mer lim du bruker. Bruker du for mye kan du faktisk ende opp med en svakere limfuge. Målet er med andre ord akkurat passe mengde. Hva som er passe mengde, kan du som regel lese deg frem til på forpakningen eller bruksanvisningen. Det vil kunne være variasjoner i forbruket avhengig av hvilke materialer som skal limes sammen.

Selve påføringen av limet vil dessuten varierer fra lim til lim. En del typer lim påføres med fugepistol, andre skal strykes ut med en pensel eller liknende, mens noen skal sprayes på. For enkelte typer lim må du også vente en liten stund før du presser emnene sammen, for eksempler kontaklim.

Sett emnene i press

For at limfugen skal bli sterk og holdbar er det lurt å sette emnene i press. Avhengig av hva som skal limes sammen kan du for eksempel bruke:

  • Tvinger
  • Limklemmer
  • Maskeringsteip eller lerretstape
  • Limknekter
  • Tunge gjenstander/lodd

Ofte kan du oppleve at emnene sklir litt fra hverandre når du setter dem i press, særlig ved bruk av vanlig trelim. Da vil noen kunne fortelle deg at det hjelper å strø litt vanlig bordsalt på limet før du sette emnene sammen. Og det funker faktisk veldig bra. Ulempen er bare at det kan endre på limets sammensetning og gi en svakere limfuge

Da er det mye bedre å bruke riktig mengde lim og smøre det godt ut – for synderen er som regel at du bruker for mye lim. Hvordan du setter emnene i press kan også spille en rolle.

Husk også at limet må herde lenge nok - ikke belast limfugen før den er ferdig herdet.

2135
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også