SWITCH SECTION

Uteromsbelysningen bør være fin for både deg og naboen

Tenk på hvor du bor når du velger uteromsbelysning.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

23. oktober 2020
Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

23. oktober 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201023115032907.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201023104412171.png?maxwidth=2000
Uteromsbelysning 2.png Uteromsbelysning - mobil.png
0

Lys i hagen og på huset og garasjen kan være fint, praktisk og redusere risikoen for innbrudd, men også være plagsomt for naboene. Tenk på dette når du kjøper og setter opp lampene.

Hvor bor du?

Hvis du ikke har naboer tett innpå, kan du la utelampene lyse opp og utover slik at plassen rundt boligen lyses opp. Dette gir koselig stemning, samtidig som det virker preventivt mot innbrudd.

Bor du i et mer tettbebygd strøk, pass på å ikke sjenere naboene med lys. Da kan du gjerne velge en fasadebelysning som lyser opp og ned på veggene, samt bakkemonterte spotter. Over garasjeporten og inngangspartiet til huset passer det fint med innfelte downlights. Disse lysene blender hverken deg eller naboen, og gjør det enkelt å se nøkkelhullet.

757
b-0TrueFalse

Fremhev huset og hagen

Riktig valg av utendørsbelysning kan også være et designelement som kan fremheve deler av huset eller elementer i hagen. Et tre eller en busk i hagen kan for eksempel lyses opp fra bakken for å skape stilige effekter og spill hagen. Det har også blitt mer populært å lyse opp deler av fasaden, typisk dersom huset har detaljer som er spesielt fine å vise frem eller markere.

399
false
b-0TrueFalse

Innkjørsel og gangsti

Langs en gangsti kan du for eksempel montere portstolper med lys, også kalt pullerter, som både lyser opp selve stien og eventuelle busker og planter i nærheten. En del av disse drives av solceller og krever minimalt med innsats å montere. Pullerter er også fine å bruke i innkjørselen, men pass på at de plasseres slik at de ikke blir skadet dersom måkebilen skuffer eller måker snø inn i innkjørselen. Er dette vanskelig å få til, kan du bruke uplight-spotter som monteres i bakken. De snør imidlertid fort ned, og har de LED-lamper utvikles det heller ikke nok varme til å smelte noe særlig av snøen.

627
false
b-0TrueFalse
0

Alternativt kan du bruke innfelte lys i murer, samt bakkemonterte spotter som lyser opp busker eller trær. Husk at lyset bør rettes slik at det ikke sjenerer naboene.

Lys- og bevegelsessensor

Uansett hvor du bor, kan det være kjekt med lyssensor som automatisk regulerer utelysene etter dag og natt. Du kan også ha bevegelsessensor som skrur på lamper når den oppdager bevegelse – tyver blir litt skremt, men lyset hjelper også deg når du er i uterommet.

Begge løsningene gjør at du sparer energi, og du slipper å tenke på å skru av og på lysene. Nyere lamper kan også integreres i smarthus-teknologi, noe som gir deg enda flere muligheter. Da kan du blant annet fjernstyre lysene fra en app når du er bortreist, noe som er kjekt hvis du for eksempel vil forvirre potensielle tyver eller gjøre jobben enklere for dem skal vanne blomstene dine eller mate katten.

879
b-0TrueFalse

I kosekroken

Der du sitter ute på vakre sommerkvelder, på terrassen eller andre steder, er det viktig med stemningslys – gjerne noen du kan dimme. For å få det ekstra koselig, kan du pynte med lykter og stearinlys.

216
false
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også