Finn ut hvor varmen forsvinner

Ikke kast bort tid og penger på tiltak som ikke hjelper

Av ByggeBolig
5. mars 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190305074318602.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190305074318602.jpg?maxwidth=2000
0

Mange boliger er kalde og utette og krever mye energi til oppvarming. Da er det smart å gjøre noen tiltak for å utbedre situasjonen, men da må du nesten vite hvor du skal starte. Det er ikke alltid like enkelt om du kun gjetter eller følger magefølelsen.

Vil du få sikre svar på hvor du bør sette inn støtet bør du heller vurdere termografering.

Ved termografering brukes et termokamera (IR-kamera) for å lese av infrarød stråling fra en overflate. Alle flater eller objekter avgir nemlig infrarød stråling og magien med et termokamera er at det kan lese av slik stråling og regne den om til temperaturer. I praksis fremkommer temperaturene som ulike fargenyanser på IR-kameraets skjerm og det gir deg mulighet til å avdekke avvik i temperaturer på en gitt overflate.

Artikkelen fortsetter under annonsenfra Bygg Reis Deg

Nyanser som betyr noe

Når du ser et bilde av en bolig som er termografert vil du typisk se lyse, gulaktige nyanser enkelte steder og mørkere nyanser andre steder. Områder med lyse nyanser forteller deg at temperaturen er høyere her enn i områder med mørkere fargenyanser. Altså avgis det mer varme i disse områdene. I en del tilfeller er det naturlig – for eksempel der du har vinduer og dører som gjerne har dårligere isoleringsevne enn veggen for øvrig.

Skulle de gule nyansene imidlertid oppstå på steder du ikke forventer dem, eksempelvis midt på en vegg, har du fått en indikasjon på at noe kan være galt fatt.

Termografering gir altså et presist bilde av mulige problemområder i boligen. Dermed blir det mye enklere å sette inn målrettede tiltak som faktisk kommer til å fungere.

Uten berøring

En stor fordel med termografering er dessuten at hele jobben foregår på avstand. Der du tradisjonelt har måttet rive av kledning eller fjerne lister rundt vinduene for å sjekke tilstanden, gjøres termografering uten en eneste berøring av overflaten. Du løper altså minimal risiko for å gjøre unødvendig arbeid.

Termografering bør helst utføres når det er en viss differanse mellom inne- og utetemperatur, typisk mellom 8 og 10 grader.

2047
b-FalseTrue
Kommersielt innhold
0

Besøk Bygg Reis Deg

16-19 oktober på Norges Varemesse

Møteplassen med de beste løsningene for bygg, bolig, eiendom og anlegg.

Klikk her for gratisbilletter


Norges største messe – ett skritt foran siden 1954

  • 20 000 kvm.
  • Over 500 utstillere
  • 100 foredrag
  • 2 år til neste gang
  • Alt innen materialvalg og smarte digitale løsninger

Her finner du:

  • Digitale arbeidsprosesser
  • Effektive byggesystemer
  • Bærekraftige byggevarer
  • Energieffektive løsninger
  • Teknologi og løsninger som øker samhandling i hele byggeprosessen
736

skrevet av

Bygg Reis Deg

c-155TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF