Luft/luft, luft/vann og væske/vann

Hva er egentlig forskjellen på ulike typer varmepumper?

Av ByggeBolig
22. februar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190222054033334.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190222054033334.jpg?maxwidth=2000
0

De aller fleste varmepumper som selges er såkalte luft/luft-varmepumper. Det skyldes både at de gir god effekt, er forholdsvis rimelige i innkjøp og at de er enkle å installere.

Luft/luft-varmepumper henter energi fra uteluften og overfører den til boligen i form av varm eller kald luft. Varmepumpens inndel sørger for at luften distribueres i boligen. Det finnes imidlertid også andre typer varmepumper. De mest vanlige er:

 • Luft/vann
 • Væske/vann

En luft/vann varmepumpe henter også energi fra uteluften, men forskjellen til luft/luft-pumpene ligger på innsiden av huset. Luft/vann-pumpene kobles nemlig til et vannbårent distribusjonssystem, eksempelvis vannbåren gulvvarme eller vannbårne radiatorer på veggen. De kan også brukes til oppvarming av tappevann..

Artikkelen fortsetter under annonsenfra Bygg Reis Deg

En utfordring med varmepumper som henter energi fra uteluften er at de leverer mindre varme jo lavere utetemperaturen er. I dagens marked finnes det imidlertid modeller som presterer godt helt ned til 25 minusgrader. Du bør derfor orientere deg godt i markedet før du handler.

Stabil energikilde med væske/vann

En væske/vann-varmepumpe fungerer på en litt annen måte enn de to førstnevnte. Den største forskjellen er de henter energi fra grunnfjellet eller jorden i stedet for fra uteluften. For å få tak i energien bores det en energibrønn med dybde på 170 – 300 meter. Det er faktisk også mulig å hente energi fra sjø- og grunnvann. Væske/vann-varmepumper overfører også energien til et vannbårent distribusjonssystem.

Med en væske/vann-varmepumpe får du en svært stabil energikilde som ikke påvirkes av utetemperaturen. Andre fordeler er at den utvendige installasjonen er skjult og at de har lang levetid. Den største ulempen er at brønnboringen gir høyere installasjonskostnad.

Innedelen på både luft/vann og væske/vann-varmepumper plasseres typisk i et teknisk rom eller en bod. Du får dermed ikke den synlige innedelen i et oppholdsrom slik du får med en luft/luft-varmepumpe.

Hva som er det beste valget for deg avhenger blant annet av investeringsvilje, grunnforhold på tomten og temperatur/klima i området. Du bør derfor gjøre en nøye vurdering av disse tingene før du treffer et valg.

2219
b-FalseTrue
Kommersielt innhold
0

Besøk Bygg Reis Deg

16-19 oktober på Norges Varemesse

Møteplassen med de beste løsningene for bygg, bolig, eiendom og anlegg.

Klikk her for gratisbilletter


Norges største messe – ett skritt foran siden 1954

 • 20 000 kvm.
 • Over 500 utstillere
 • 100 foredrag
 • 2 år til neste gang
 • Alt innen materialvalg og smarte digitale løsninger

Her finner du:

 • Digitale arbeidsprosesser
 • Effektive byggesystemer
 • Bærekraftige byggevarer
 • Energieffektive løsninger
 • Teknologi og løsninger som øker samhandling i hele byggeprosessen
736

skrevet av

Bygg Reis Deg

c-155TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF