115

Har du hørt om husene på Brådalsfjellet?

Lær mer om Sunne hus som har svært lavt strømforbruk og et godt inneklima

For CBI Norge

Vemund Kronberg

CBI Norge

14. juni 2022
Foto: Naturbygg Entreprenør AS
Foto: Naturbygg Entreprenør AS
Foto: Naturbygg Entreprenør AS
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220614073208855.jpeg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220614073208855.jpeg?maxwidth=900
Foto: Naturbygg Entreprenør AS
Foto: Naturbygg Entreprenør AS
0

I landlige omgivelser på Brådalsfjellet i Gjerdrum kommune ligger det en liten klynge hus som skiller seg litt ut. Det første du legger merke til er de jernvitrol-behandlede kledningene, som både gir et flott utseende og som er et vedlikeholdsvennlig valg. Tingene du ikke kan se fra utsiden gjør imidlertid disse husene enda mer spesielle. De er nemlig bygget etter det som kalles for Sunne hus-prinsippet.

- Når vi bygger etter Sunne Hus-prinsippet, legger vi vekt på de to hovedtemaene inneklima og god energiøkonomi. Vi bruker kun sunne og naturlig materialer, som sammen med en pustende konstruksjon i vegger og tak, utnytter naturens forhold og egenskaper til beboernes beste, forteller Espen Kronberg i Naturbygg Entreprenør AS 

Diffusjonsåpne materialer er avgjørende

En slik konstruksjon oppnås ved å bruke diffusjonsåpne materialer i både yttervegger og tak. At et materiale er diffusjonsåpent betyr kort fortalt at det lar damp og fukt slippe gjennom. De viktigste komponentene er:

  • Innvendig dampbrems i stedet for dampsperre som gjør at vegg/tak ikke er helt tett, slik tilfellet er med tradisjonell plast.
  • Isocell celluloseisolasjon, som både har gode fuktegenskaper og høy varmelagringskapasitet.
  • Trefiberbaserte plater som utvendig vindsperre.

- Cellulosisolasjon, som Isocell, har kommet fordi at flere og flere vil kutte ut den tette dampsperren i vegger og tak. Da er det behov for en type isolasjon som kan ta opp og gi fra seg fukt, slik Isocell kan. Tradisjonell minerallull har ikke disse egenskapene og egner seg derfor ikke i pustende konstruksjoner, understreker Espen Kronberg.

Han legger også til celluloseisolasjonens fuktegenskaper kan gi en kjølende effekt om sommeren. I løpet av natten vil fuktig luft absorberes av isolasjonen og når solen varmer opp huset om dagen, vil energien fra solen brukes til å «tørke ut» isolasjonen i stedet for å øke innetemperaturen. Det gir en opplevelse av et svalere hus.

- Kjøling av hus blir bare mer og mer aktuelt og her kan celluloseisolasjon, sammen med riktige byggeteknikker, spille en viktig rolle, sier Kronberg i Naturbygg Entreprenør AS

Nytt for de fleste, men løsningene overbeviser

Selv om Naturbygg Entreprenør AS har bygget på denne måten i 30 år, er det fremdeles ganske nytt for de fleste. Det gjaldt også for Preben Vågan, som flyttet inn på Brådalsfjellet med samboer og to barn våren 2021.

- Vi hadde ikke noe erfaring med denne typen hus fra før av, men fikk god informasjon og et veldig positivt inntrykk da vi var på visning. Huset preges av høy standard på byggevarer, og både inneklima og komfort er veldig god, forteller Preben.

En annen ting som bokstavelig talt har vist seg verdifull, er Flexits EcoNordic WH4 inneklimasentral. Her snakker vi om et kinderegg av en kraftpakke, der man både får: 

  • Balansert ventilasjon med varmegjenvinning
  • Oppvarming av tappevann
  • Oppvarming av vann til vannbåren varme

Med et hus som har 250 mm isolasjon i yttervegger, 350 mm isolasjon i taket og Flexits inneklimasentral, oppnås en drastisk effekt på strømforbruket. De nye husene på Brådalsfjellet har er nemlig svært energigjerrige og har fått fått høyeste mulige energimerking.

- Vi har et strømforbruk på 12- 13000 kWh årlig, der lading av elbilen utgjør omtrent 30 %. Det er det samme strømforbruket som i leiligheten vi flyttet fra, men huset er jo dobbelt så stort. Hoveddelen av oppvarmingen kommer fra Flexit-systemet, samtidig som soloppvarming og god isolering hjelper veldig. Vi vurderer også å montere solceller, og da vil huset trolig få et energiregnskap som går tilnærmet i null, forteller Preben Vågan.

Han legger også til at de monterte panelovner da de flyttet inn, men selv med 20 minusgrader ute var det ikke noe behov for dem. De ble derfor demontert forholdsvis raskt.

Svært effektivt system

Nøkkelen i Flexits inneklimasentral ligger i at restvarme etter varmegjenvinningen fra ventilasjonsluften blandes med uteluft inn en luft/vann varmepumpe. Varmepumpen varmer opp vann til den innebygde akkumuleringstanken som benyttes til tappevann og vannbåren gulvvarme. Systemet er svært effektivt og reduserer energibehovet til oppvarming og tappevann med 2/3.

- Inneklimasentralen gjør at hver tredje dusj blir gratis. Så lenge vi har bodd i huset har vi forresten aldri opplevd mangel på varmtvann, og med to voksne og to småbarn i huset brukes det ganske mye varmtvann til dusjing og bading, sier Preben Vaagan.


Enkelt og brukervennlig

EcoNordic WH4 betjenes via appen Flexit Go, og byr blant annet på muligheter til å automatisere og tilpasse driften etter eget behov. Det er for eksempel ved å benytte kalenderfunksjoner i appen eller å koble til fuktfølere og CO2-sensorer.

- Det er veldig enkelt å betjene systemet, og når vi skal på hytta aktiverer vi bortemodus med ett trykk. Dersom vi har behov for å justere temperaturen i huset er det også fort gjort. Alt i alt er vi veldig godt fornøyd, og dersom vi skal flytte en gang i fremtiden er WH4 uten tvil noe vi også vil ha i neste hus, avslutter Preben.

5691
TrueFalsec-475

title

Ta kontakt i dag for å lære mer om celluloseisolasjon og Sunne hus

input field

Mark if required true

input field This field can be used for text as well as numerical input.

Mark if required

MESSAGE BOX

Mark if required

single button

244

formcontent-ul

title

Ta kontakt for å lære mer om Econordic inneklimasentral

input field

Mark if required false

MESSAGE BOX

Mark if required

single button

245

formcontent-ul
Falsec-475
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220707093713246.png #FFFFFF
Les også