Mikrosement gjort enkelt

Med en ny type mikrosement klarer de fleste jobben på egenhånd

For Cemento

Lasse Røssland

Cemento

18. november 2020
Foto: Cemento AS
Foto: Cemento AS
Foto: Cemento AS
SWITCH SECTION
9b1c15_0517d36e79a34b558c59515cfb644fcd_mv2.png 9b1c15_0517d36e79a34b558c59515cfb644fcd_mv2.png
0

Mange har fått øynene opp for mikrosement og alle mulighetene dette produktet byr på. Det kan egentlig brukes overalt i huset – både på vegger, gulv, møbler, benkeplater osv. Faktisk kan du også legge mikrosement over eksisterende fliser på badet dersom du vil freshe opp badet uten å rive ned de gamle flisene eller legge nye over dem.

Samtidig har nok mange også oppdaget at mikrosement er vanskelig å jobbe med. Det skiller seg ganske markant fra tradisjonelle puss- og sparkelprodukter, som ofte har en ganske lang åpentid og kan bearbeides en stund for å få til den overflaten du er ute etter. Det skyldes blant annet at mikrosement skal legges i svært tynne lag, slik at overflaten ofter tørker før du klarer å gjøre deg ferdig.

Dessuten har arbeidsteknikk svært mye å si når du skal legge mikrosement, og selv de minste forskjeller i måten du bearbeider produktet på kan gi svært store forskjeller i utseende. For dem som kan håndverket er det en god egenskap, men for dem som ikke har erfaring blir det fort en kilde til stor frustrasjon. Det hjelper heller ikke at en del typer mikrosement er forholdsvis dyre i innkjøp. Kostnaden ved å ikke få det til kan med andre ord bli ganske stor.

Vesentlig enklere med ny type mikrosement

Heldigvis foregår det også utvikling innen mikrosement, og nå finnes det faktisk produkter som er vesentlig enklere å jobbe med enn tradisjonell mikrosement. Et eksempel er CEMHER, som forhandles via Cemento i Norge. For det første er den ferdigblandet med ønsket farge i bøtten, slik at du ikke trenger å blande den selv. Det høres kanskje banalt ut, men mange feiler med blandingsforhold mellom pulver, vann og fargepigmenter.

Den største fordelen er imidlertid at CEMHER ikke stiller så store krav til den som skal utføre arbeidet. Har du litt erfaring med sparkel, får du til et godt sluttresultat ved å bruke CEMHER. Om du er litt hardhendt med verktøyet under påføring eller sliper litt hardt etter det har tørket, risikerer du ikke skjolder og flekker på samme måte som med andre typer mikrosement.

En annen fordel med CEMHER er at du kan jobbe vesentlig raskere. Den tørker nemlig såpass fort at det er mulig å bygge opp alle fire lag som kreves i løpet av én dag, så sant rommet du jobber i er godt ventilert. Dermed byr denne typen mikrosment på et stort potensial for tidsbesparelser. Det er ikke dermed sagt at du skal prøve deg på fire lag samme dag hvis du skal legge mikrosement for første gang, men muligheten finnes.

Mindre arbeid med forsegling

Mikrosement kan være krevende å forsegle for å unngå flekker fra vann og andre væsker. Normalt er det behov for to lag med porefyller og to lag med polyuretanlakk for å forsegle overflaten, men også her tar CEMHER innersvingene på de tradisjonelle produktene. Den er nemlig vannavstøtende i utgangspunktet, slik at du kun trenger ett lag med forsegling for å få et sluttresultat som er motstandsdyktig overfor vann og andre typer væske.

Ferdige pakker for hjemmefikseren

For at mikrosement skal bli enda enklere for den som vil gjøre arbeidet selv, tilbyr Cemento ulike pakker med alle nødvendige produkter. Det eneste du trenger å handle utenom er verktøy, så sant du ikke har det fra før av. Alle pakkene inneholder primer, armeringsnett, mikrosement-base (blandes med vann), ferdigblandet mikrosement i fargen du ønsker og sealer, men det er forskjell på mengden produkt i dem. Den minste pakken er nok til å dekke et areal på 8 -10 m2, den mellomste dekker 16 – 20 m2 og den største dekker 25 – 30 m2. Trenger du mer enn dette, er det selvsagt også mulig å få til.

3823
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20201118112623185.jpg #FFFFFF
Les også