Pengene får fort bein å gå på hvis du har planer om å friske opp badet, men det er ikke alltid nødvendig å gjøre en fullstendig rehabilitering for å få et "nytt" bad. I mange tilfeller er nemlig badet i god stand og kan tåle mange års bruk før det er nødvendig å gjøre den store jobben.
Er det fliser på gulv og vegger, er det mange som velger å fornye med å legge nye fliser over de gamle. Det er imidlertid ikke den eneste muligheten du har dersom du vil fornye badet uten å strippe veggene for eksisterende fliser og ødelegge membranen. Du kan nemlig bruke mikrosement. Det er et meget anvendelig produkt som egner seg for de fleste overflater og materialer, og som fint kan legges på eksisterende fliser for å gi nytt liv til både vegger og gulv. Mikrosement finnes dessuten i de alle tenkelige farger og kan påføres på ulike måter for å lage unike overflater med spill og tekstur.
En annen fordel er at mikrosement bygger svært lite. Dermed unngår du som regel å måtte fore ut dører og eventuelle vinduer, slik du må dersom du legger flis-på-flis. Det er verdt å merke seg at mikrosement ikke er en erstatning for membran. Et bad skal med andre ord ha en velfungerende og godkjent membran for å holde tett selv om du bruker mikrosement.
Gjør riktig grunnarbeid
Når du skal legge mikrosement på eksisterende fliser, må du først finne frem vaskemidlene og rengjøre flisene. Som regel holder det med en lett vask, men det avhenger selvsagt litt av hvor skitne flisene er i utgangspunktet. Etter at du har vasket, er det på tide å påføre primer. Den sørger for at mikrosementen får god heft, men fungerer også som lim for armeringsduken du skal bruke. Primeren skal rulles utenpå armeringsduken slik at du limer den fast samtidig som du primer underlaget. Dukens oppgave er å gi styrke til mikrosementen slik at den tåler mer påkjenning, samt bevegelser i underlaget.
Deretter skal du legge to lag med mikrosementbase som jobbes godt inn i armeringsnettet. Det er viktig at basen dras godt ut og fyller rutemønsteret i armeringsnettet. Første lag med base skal tørke før andre lag påføres, og begge lag bør slipes etter tørking for å fjerne ujevnheter og nupper. Dette er viktig for å få et pent og jevnt sluttresultat.
Når de to lagene er lagt og du har slipt over, er det på tide å legge to topplag. Til dette brukes som regel medium mikrosement som leveres ferdig pigmentert i ønsket farge, men det er også mulig å bruke en mer finkornet variant. Siste steg i prosessen er å forsegle mikrosementen med en 2-komponentlakk. Den gjør overflaten vannavstøtende og motstandsdyktig overfor flekker og søl.
PS! Mikrosement kan også legges på nye bad eller bad som totalrehabiliteres. Da legges den som regel rett på membranen på vegger og gulv.
Velg riktig mikrosement
Det finnes flere typer mikrosement på markedet, og flere av dem krever en god dose erfaring for å få et godt sluttresultat. Små variasjoner i arbeidsteknikk, påføring og bruk av verktøy kan føre til store forskjeller i overflaten. Uten erfaring er det fort gjort å ende opp med et lite tilfredsstillende resultat og følelsen av å ha kastet bort penger.
Velger du derimot CEMHER-mikrosement fra Cemento, gjør du det vesentlig enklere for deg selv. Det er en langt mer tilgivende mikrosement enn de tradisjonelle typene, der sluttresultatet ikke er så avhengig av at du kan håndverket til fingerspissene. Har du litt erfaring med sparkel, får du til et godt sluttresultat ved å bruke CEMHER. Andre fordeler som kan nevnes, er at:
- Den tørker raskt – du kan faktisk legge alle fire lagene på samme dag hvis du vil
- Den er vannavstøtende i sin opprinnelige form, og krever kun ett lag med forsegling for å bli motstandsdyktig overfor vann og andre typer væsker. Andre typer mikrosement krever gjerne to lag med porefyller og to lag med lakk for å oppnå samme motstandsdyktighet.
Fås i ferdige pakker
Cemento tilbyr CEMHER i ulike pakker som inneholder alle nødvendige produkter. Det eneste du trenger å handle utenom er verktøy, så sant du ikke har det fra før av. Alle pakkene inneholder primer, armeringsnett, mikrosement-base (blandes med vann), ferdigblandet mikrosement i fargen du ønsker og sealer, men det er forskjell på mengden produkt i dem. Den minste pakken er nok til å dekke et areal på 8 -10 m2, den mellomste dekker 16 – 20 m2 og den største dekker 25 – 30 m2. Trenger du mer enn dette, er det selvsagt også mulig å få til.