Visste du at kjøkkenet er boligens mest brannfarlige rom?
58% av alle boligbranner starter på kjøkkenet, mens hele 75% i blokkleiligheter.
Det er i hovedsak steking av frossenpizza, tørrkoking og at man ikke er tilstede på kjøkkenet når man lager mat som er hovedproblemet til komfyrbrannene.
De fleste brannene som skjer på natten tar mest liv. Men det er også en stor andel komfyrbranner som skjer på dagtid og som oftest rammer dette eldre mennesker. Men det kan skje alle, alt fra stressede 40 åringer, demente, studenter med pizza i ovnen og småbarnsforeldre i ammetåka.
Så hvordan kan man forsikre seg mot komfyrbrann?
Over komfyren har folk flest en ventilator, mye av fettet vi steker, samler seg i vifta. Så det er viktig å vaske denne ved jevne mellomrom, for begynner det å brenne på komfyren, er det fort at flammene tar tak i vifta og da kan veien til storbrann være kort.
Men det viktigste du kan skaffe deg er en komfyrvakt. Komfyrvakt er et sikkerhetsprodukt som overvåker platetoppen på komfyren. Hvis sensoren oppdager fare for brann, utløser den en alarm. Om man ikke reagerer på alarmen, gir sensoren beskjed til en bryter om å kutte strømmen til komfyren.
Påbudt med komfyrvakt
I dag er det påbudt med komfyrvakt i alle nybygg og i hus der elektriske anlegg blir rehabilitert. Dette vil på sikt redusere antall boligbranner, men det er i dag en stor andel av Norges befolkning som ikke har komfyrvakt, tross at dette er en billig livsforsikring.