Pussede vegger - selv i våtsonen?

Selvsagt er det mulig

For Dekorhuset

Turid Solheim

Dekorhuset

16. juni 2020
For Dekorhuset

Turid Solheim

Dekorhuset

16. juni 2020
Foto: Dekorhuset
Foto: Dekorhuset
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200617110157143.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200617110157143.jpg?maxwidth=2000
0

Er det én ting de fleste av oss har lært, så er det at vi ikke skal ta sjanser med hverken produktvalg eller håndverksarbeidet på badet og andre våtrom. Gjør du feil her risikerer du nemlig store skader og gjenoppbyggingsarbeid som både er tid- og kostnadskrevende.

Da blir du kanskje litt overrasket hvis vil forteller deg at det finnes en mørteltype som kan brukes rett på veggene og gulvet på badet – selv i våtsonene. Det vi snakker om er en spesiell type mikrosement som har de egenskapene som trengs for å gjøre en god jobb i våtrom. Det vil si at den har høy elastisitet, høy trykk- og slitestyrke, samt at den er totalt vannavvisende.

Mikrosement = mulighetenes marked

Hvis du er usikker på hva mikrosement er, kan vi fortelle deg at det er et murprodukt som i hovedsak består av hvitsement eller kvarts og rågummi. Noe av det mest karakteristiske med mikrosement er at den legges i millimetertykke lag, men likevel herder til en slitesterk overflate som er sammenliknbar med betong. Byggehøyden er med andre ord minimal – derfor er den svært godt egnet til rehabilitering.

Legger vi til at den kan brukes på de fleste flater både innvendig og utvendig, kan blandes til alle NCS-farger og påføres med en rekke teknikker for å oppnå ulike spill i overflaten, skjønner du forhåpentligvis at vi snakker om et produkt utenom det vanlige.

Og våtrom er altså intet unntak, men det viktig å understreke at mikrosementen ikke er ment som en erstatning for tradisjonelle membraner. Den skal snarere sees på som en erstatning for fliser eller baderomsplater, og gir deg endelig muligheten til å få unike vegger og gulv uten å være bekymret for å bruke materialer som egentlig ikke er ment for våtrom, slik som tradisjonell pussmørtel. Med mikrosement beregnet for våtrom får du faktisk et produkt som er i samsvar TEK17-krav som stilles til produkter som skal brukes på bad.

Både til nye bad og som alternativ til flis på flis

Mikrosement til våtrom kan både brukes på flunkende nye bad og for å friske opp eldre. På nye bad kan den legges direkte på membran på vegger og gulv, men det er viktig å legge to lag med basepuss og armeringsduk først. Det gjøres for å beskytte membranen og gi god trykkstyrke på veggen. Det er spesielt viktig om det brukes myke membranplater som Litex.

Etter at basepussen er ferdig lagt, legger du to topplag med ønsket farge og struktur, før du går over med en porefyller og avslutter med 2-komponent polyuretanlakk.

Vil du friske opp et eldre, flislagt bad, kan du legge mikrosement direkte på flisene. Dette er et meget godt alternativ til å rehabilitere med flis på flis da den minimale byggehøyden eliminerer behovet for å fore ut dører, vinduer og liknende. Fremgangsmåten er ganske lik som når den legges rett på membran, men for at basepussen skal få god heft må du starte med å avfette flisene for å få bort smuss og fett. Er fugene impregnerte må du bruke litt ekstra tid på å avfette disse. 

Deretter limer du armeringsduken til flisene med primer, legger to lag med basepuss etterfulgt av to topplag, før du avslutter med porefyller og polyuretanlakk.

Tynne lag er en nøkkel til suksess

Uansett om du bruker mikrosement til nybygg eller rehabilitering er det viktig at basepussen dras godt ut. Topplagene må også dras ut i maksimalt tynne lag og få anledning til å tørke helt ut før neste steg påbegynnes. Mellom hvert lag av både basepuss og topplag må du slipe for å fjerne grader og nupper i overflaten.

Vil du lære mer om mikrosement til bad? På Dekorhusets nettsider finner du våre ulike mikrosementprodukter, informasjon om legging, inspirasjonsbilder og muligheten til å melde deg på kurs.

4153
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200609093854777.jpg #FFFFFF
Les også