SWITCH SECTION

Dumt å lade elbilen når det lyner og tordner?

Det kan det faktisk være

For elektrifisering

Ketil Granbakken

elektrifisering

Smartly AS

12. juli 2020
For Smartly AS

Ketil Granbakken

elektrifisering

Smartly AS

12. juli 2020
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200712044722838.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200712044722838.jpg?maxwidth=2000
0

Helt siden vi var små barn, har vi lært at alle støpsler må trekkes ut når det starter å lyne og tordne. Hvis ikke er det risiko for at elektriske apparater kan bli ødelagt.

For selv om lynet ikke slår ned i ditt eget hus kan lynnedslag i nærområdet føre til at det blir såpass stor overspenning i det elektriske nettet at elektronikken i både TV’er, spillkonsoller og andre elektriske duppedingser går heden. Om det ikke har skjedd hos deg selv, har du sikkert hørt om familie eller venner som har opplevd det.

Med den voldsomme utbredelsen av elbiler de seneste årene, er det imidlertid mange som lurer på om det er behov for å ta de samme forholdsreglene med bilen. Altså – skal du løpe ut i garasjen for å trekke ut støpselet fra den også når uværet setter inn?

Og svaret er ja, det bør du gjøre - selv om elbiler tåler større overspenninger uten å bli ødelagt enn typisk forbrukerelektronikk. Det er riktignok ikke mange saker der det har oppstått skader på elbiler som følge av lynnedslag, men det finnes eksempler på biler som har fått komplikasjoner.  Elbilforeningen fraråder også å lade når det tordner og lyner.

Bruk en dedikert ladestasjon

Den beste sikkerheten, både mot overspenning som følge av lynnedslag og generelt, får du dersom du investerer i en dedikert ladestasjon. Gjør du det får du nemlig også overspenningsvern med på kjøpet ettersom det er påbudt når et ladepunkt for elbil monteres. Overspenningsvernets oppgave er å ta unna for overspenninger som kan oppstå, for eksempel når det lyner. Ladestasjonen skal selvsagt monteres forskriftsmessig av en autorisert installatør.

Uansett er det generelle rådet at du bør dra ut ladekontakten når uværet kommer, slik at du er helt sikker.

Vi anbefaler ikke lading via stikkontakt til den faste ladingen når du er hjemme. Selv om det finnes fullt lovlig måter å gjøre det på, vil en ladestasjon alltid være sikrere og mer effektiv. Typiske utfordringer knyttet til lading i stikkontakt er eksempelvis varmgang og fare for støt, selv om kursen tilfredsstiller kravene som stilles til denne måten å lade bilen på. Vender vi tilbake til utfordringene knyttet til lynnedslag, er det sannsynligvis også slik at mange som lader via stikkontakt ikke har overspenningsvern. Det har faktisk ikke vært påbudt i elektriske anlegg før 2012, så mange boliger har ikke et slikt vern.

Ladeanlegg for boligselskaper

Ved å velge et ladeanlegg fra Smartly får boligselskapet moderne ladeinfrastruktur for å håndtere elbil-ladningen i boligselskapet. Hos Smartly kan dere leie ladeanlegget til en fast månedlig sum og det er utleier som har ansvaret for alt fra prosjektering og montering til drift, vedlikehold og kundeservice 24/7 hele året.

Smartly sørger også for at den som lader, faktisk betaler for sitt eget forbruk. Ingen vil vel betale for naboens lading? Systemet inkluderer også tilgangskontroll til laderne og en egen ordning for gjestelading.

Med ladeanlegg fra Smartly får dere ganske enkelt:

  • Elbilladere ferdig montert, testet og satt i drift
  • Ingen investering, en leiemodell gir full garanti på anlegget
  • Hver beboer får rentefri nedbetaling på sin lader
  • Optimal energistyring av ladeanlegget
3390
b-0TrueFalse
Les mer fra Smartly
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20200309211551094.png #FFFFFF
Les også