115
Foto: Elko
Foto: Elko
SWITCH SECTION

Elektromateriell

som blir en del av interiøret

Du må ikke velge standard hvit

For Elektroskandia AS

Jørgen Aschjem

Elektroskandia AS

5. oktober 2021
For Elektroskandia AS

Jørgen Aschjem

Elektroskandia AS

5. oktober 2021
Foto: Elko
Foto: Elko
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220621115637306.jpeg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220621115637306.jpeg?maxwidth=2000
Foto: Elko
Foto: Elko
0

De fleste av oss tenker nok at installasjonsprodukter til elektriske anlegg er forholdvis kjedelig saker. De løser først og fremst praktiske behov knyttet til å få strøm til apparater og dingser du bruker, men ut over det ønsker nok de fleste å se så lite som mulig til denne typen produkter.

Med dagens elektromateriell er det imidlertid langt flere muligheter, for nå finnes det faktisk produkter som lar installasjonsproduktene gli naturlig inn i interiøret – eller som til og med kan fremheves i seg selv. Elko Plus er et eksempel på en serie elektromateriell som setter utforming og design i førersetet, og der det finnes en rekke muligheter hva angår farger og kombinasjoner. Materiell i Elko Plus-serien leveres i fargene sort, hvit og aluminium, slik at det er mulig å tilpasse til ulike typer vegg- og interiørfarger. Med rammer fra Elko Plus Layer får du imidlertid enda flere valg. Her finnes fargene sort, aluminium, betongimitasjon, tinn og kobber. Her snakker vi altså om rammene rundt brytere, termostater, dimmere osv. Layer finnes i alt fra enkeltrammer til rammer med hele seks hull.

Hvis du vil, kan du altså velge én farge på rammen rundt og én farge på innmaten. Kanskje en aluminiumsfarget ramme rundt en sort lysbryter passer helt perfekt hos akkurat deg? Eller hva med å gå for en lekker kobberfarge som rammer inn den sorte bryteren? Det er selvsagt heller ingenting i veien for å velge like farger på ramme og innmat – valget er ditt.

Det er også verdt å nevne ABB´s Impressivo-serie, som byr på mye av det samme som Elko Plus. Her finnes innmat i fargene hvit, aluminium og antrasitt – og med carat-rammer er det mulig å leke seg med fargekombinasjoner. Carat-rammene finnes i fargene gull, bronse, børstet stål, krom, hvitt og sort glass. Velger du rammer i serien Busch-axcent kan du blant annet få høyglansede rammer i gul, grønn, blå og rød, men de finnes også i mer mindre prangende farger som beige, grå, hvit og sort.

Om du velger det ene eller det andre, er selvsagt avhengig av både personlig smak og fargepaletten i det aktuelle rommet. Én ting er i alle fall helt sikkert – det er slutt på at alt elektromateriell leveres i polarhvit utførelse.

Fargede kabler gir liv til interiøret

For ganske mange er synlige kabler det verste som finnes, og derfor legges det ned mye innsats i skjulte installasjoner der det ikke finnes en eneste kabel så langt øyet kan se. Noen ganger er det imidlertid ikke mulig å komme unna – typisk dersom du skal montere en lampe i taket eller skal henge opp noen vegglamper på ulike steder i huset.

Da finnes det imidlertid stofftrukne lampeledninger i en rekke ulike farger. Enten du er ute etter en nyanse av grå eller vil slå til med en sterk farge som rosa eller turkisblå finnes det muligheter. Ettersom de finnes i så mange ulike farger er det også veldig fine å bruke for å løfte interiøret på barnerommene.

Gjør det lovlig

Er du ikke elektriker, har du ikke lov til å gjøre noe med det faste elektriske anlegget i boligen din. Dersom du vil bytte deksler/rammer og det er mulig å gjøre dette uten å røre elektriske koblinger, kan du imidlertid gjøre jobben selv. Privatpersoner har også lov til å bytte ut og koble til lampeledninger, men det er alltid viktig at du vet hva du holder på med. Er du i tvil, anbefaler vi alltid at du tar kontakt med en registrert elektriker for å få bistand. 

3418
TrueFalsec-356
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230605122223421.png #FFFFFF
Les også