115
Foto: Zaptec
SWITCH SECTION

Smarte produkter gir lavere strømregninger uten at kunden ofrer komforten

Både elbillading, oppvarming og varmtvann kan gjøres på smartere og billigere måte enn mange er vant til

For Elektroskandia AS

Jørgen Aschjem

Elektroskandia AS

21. juni 2022
For Elektroskandia AS

Jørgen Aschjem

Elektroskandia AS

21. juni 2022
Foto: Zaptec
Foto: Zaptec
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220621120913265.jpeg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220621120913265.jpeg?maxwidth=900
Foto: Zaptec
Foto: Zaptec
0

Når det er snakk om strømkostnader, blir som regel oppvarming og varmtvann utpekt som de største synderne. Utviklingen innen elbiler, som blant annet preges av stadig større batteripakker, har imidlertid ført til at elbillading også har klatret høyere opp på listen over strømforbrukere. Både når det gjelder oppvarming, varmtvann og elbillading finnes det imidlertid teknologi som gjør det mulig å redusere strømforbruket uten at det går ut over komforten.

Smarte ladestasjoner fra Zaptec

Når det gjelder elbillading, bør du anbefale kunden å investere i em smart ladestasjon, slik som norskproduserte Zaptec. De er utstyrt med Eco Mode som sørger for at ladingen foregår når strømprisene er lavest. Det eneste kunden trenger å gjøre er å legge til informasjon om når bilen vanligvis skal være ladet opp, samt hvor mye strøm det skal være på batteriet ved avreise. Deretter sørger ladestasjonen for resten.

De gangene hverdagen ikke forløper helt som normalt er det enkelt å deaktivere Eco mode via Zaptecs nettsider eller app. Da vil bilen lade umiddelbart uavhengig av strømprisen. Andre fordeler med ladestasjoner fra Zaptec er at de:

  • Kan lade med inntil 22 kW effekt (32 A/3-fase i TN-nettverk)
  • Er 80% mindre og lettere enn tilsvarende ladere på markedet.
  • Leveres i seks ulike farger, og passer både for dem som vil at ladestasjonen skal være mest mulig usynlig og dem som vil skape en kontrast
  • Er designet, utviklet og produsert i Norge, for norske forhold.

Ladestasjonene er dessuten tilkoblet internett via WiFi og 4G LTE-M som gjør at de mottar automatiske oppdateringer som gjør dem smartere og bedre over tid.

Hjelp kunden å spare penger på oppvarming og varmtvann

Teknologien kan også hjelpe kunden med spare inn på forbruket som går til oppvarming og varmtvann. Smarte termostater gjør det eksempelvis mulig å sette opp ukes- eller døgnprogram for å styre varmen i gulvene. Dermed er det svært enkelt å definere natt- og dagsenking slik at kunden ikke sløser energi på oppvarming når alle sover eller når huset er tomt på dagtid. Med natt- og dagsenking er det mulig å redusere oppvarmingskostnadene med 15 – 25 prosent. Effekten er generelt størst i dårlig isolerte boliger.

Ser vi på varmtvann, er det ofte stort forbruk om morgenen før alle i huset skal på jobb og skole. Med en tradisjonell varmtvannsbereder vil oppvarming av det kalde vannet som føres inn i berederen, starte med en gang. Sagt på en annen måte, vil det kalde vannet varmes opp når strømprisene er høye. Dette er mulig å unngå dersom kunden investerer i en smart varmvannsbereder som varmer opp vannet når strømprisene synker ut over formiddagen. Slike beredere kan både styres av automatikk fra produsenten eller via et smarthus-system.

Gode muligheter for økonomisk støtte

Teknologi som hjelper husholdningene å spare penger på strømforbruket er ikke bare bra for privatøkonomien, men også for strømnettet. Ved å spre forbruket jevnere ut over døgnet reduseres belastningen på nettet og vi kan unngå kostbare investeringer i infrastruktur i årene som kommer. Dessuten bidrar det til å frigjøre kapasitet til elektrifiseringen av samfunnet. Derfor har Enova etablert støtteordninger som skal gjøre det mer attraktivt for boligeiere å investere i strømstyringsteknologi.

Dersom kunden både går for å installere smarte termostater og en smart varmtvannsbereder som kan styres av samme system, er det eksempelvis mulig å få så mye som 15 000 kroner i støtte fra Enova. De gir inntil 10 000,- i støtte for smarte styringssystemer som kan styre strømforbruket til minst to elektriske komponenter og inntil 5000,- for å installere en smart varmtvannsbereder.

Ved å kunne litt om Enovas støtteordninger ligger det med andre ord gode muligheter til oppsalg og bedre inntjening for deg som elektriker. Ved å selge systemløsninger øker også sjansen for fremtidig oppdrag dersom kunden ønsker å utvide systemet på sikt.

3960
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230605122223421.png #FFFFFF
Les også