Derfor må du ha så mange kurser på kjøkkenet

Et moderne kjøkken er det mest strømkrevende rommet i huset

Av El-proffen

Trond Sivert Sivertsen

El-proffen

22. mai 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

De fleste som har bygget seg nytt kjøkken de seneste årene vil nok ha oppdaget at kjøkkenet har blitt det mest strømkrevende rommet i huset. Her holder det ikke lenger med én kurs til komfyren og én til alt annet.

Nå må du nærmest ha separate kurser til alle strømforbrukere på kjøkkenet, slik som platetopp, dampovn, komfyr og mikrobølgeovn. Det høres kanskje litt voldsomt ut, særlig om det har fungert helt fint med kun et par kurser på det gamle kjøkkenet, men om du tenker deg litt om er det egentlig ganske logisk.

Kjøkkenet har nemlig blitt et mye viktigere rom i boligen og brukes dermed på en helt annen måte enn for noen få tiår siden. Vi bruker rett og slett mye mer strøm på kjøkkenet – og vi bruker den gjerne samtidig. Et ganske vanlig scenario i et familiehjem en vanlig ettermiddag er nok at et par-tre soner på platetoppen brukes mens du lager middag, samtidig som både komfyr, oppvaskmaskin og et par andre apparater er i bruk.

I sum betyr denne bruken av kjøkkenet at du forbruker mye strøm på samme tid. For at sikringen ikke skal slå ut og strømmen skal gå, trenger vi derfor å fordele belastningen på flere kurser. Så slipper du å tenke på at oppvaskmaskinen ikke kan settes på mens ribba står i ovnen og tilbehøret putrer på platetoppen. Det går ganske enkelt ut på å tilpasse seg et moderne forbruksmønster.

Er du en av dem som fremdeles har et gammelt anlegg, gjerne med skrusikringer, men som fungerer fint? Det er selvsagt helt i orden, men det kan være grunn til å være litt på vakt. Du har sannsynligvis et annet forbruksmønster enn anlegget ditt er laget for. Vi anbefaler derfor at du tar en jevnlig sjekk av sikringene dine for å se at de ikke blir uforholdsmessig varme og det ikke er tegn til svimerker eller andre tegn på varmgang. 

Gamle sikringer kan nemlig overbelastes ganske mye over ganske lang tid uten du mister strømmen. Det kan faktisk være ganske skummelt.

1945
b-TrueFalse
Mer
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220627141729647.png #FFFFFF
Les også