Elektrisk oppvarming - hva kan du gjøre selv?

Det er faktisk ganske begrenset

Av El-proffen
12. februar 2018
  0
  Det generelle utgangspunktet når det gjelder egeninnsats på elektrofeltet er at du ikke kan gjøre noe som helst med faste installasjoner så lenge du ikke er faglært. I henhold til Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har du imidlertid lov til å gjøre følgende mindre arbeider:

  • Skifte deksel på brytere, stikkontakter og koblingsbokser. 
  • Koble til eller skifte topolede støpsler til og med 25 A, med og uten jording. 
  • Koble til eller skifte topolede skjøtekontakter og apparatkontakter til og med 16 A, med og uten jording. 
  • Koble til og reparere bordlamper, lampetter og lignende med bevegelige ledninger, herunder også ledningsbrytere. 
  • Koble til eller skifte ut lamper som henger i takkrok eller lignende, som er koblet til med kroneklemme eller plugg/stikkontakt. Lampene må ikke være en del av den faste installasjonen. 
  • Montere og skifte varmeovner hvis de har bevegelig ledning og støpsel. 
   https://www.youtube.com/embed/qmk5vd-32wM
  De fleste panelovner som selges i dag har bevegelig ledning og støpsel, og er derfor helt lovlig for ikke-faglærte å montere. Men vær obs på følgende: dersom du skal bytte ut en ovn som er fast tilkoblet (ikke tilkoblet med støpsel i stikkontakt) må du kontakte elektriker for å få den demontert da den vil være en del av den faste installasjonen.

  Både varmekabler og varmefolie anses som en del av den faste installasjonen og du har dermed ikke lov til å installere dette på egenhånd, men må bruke en elektriker. Du har heller ikke lov til å legge varmekablene eller folien klar og be elektriker koble den til. De fleste elektrikere vil dessuten ikke ønske å ta en slik jobb. Du gjør i alle tilfeller lurt i å kontakte elektriker på forhånd. 

   Les også
   https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220627141729647.png #FFFFFF
   Les også