Jordet og ujordet i samme rom?

Det er noen risikomomenter ved en slik blanding

Av ByggeBolig
22. januar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190122074207766.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190122074207766.jpg?maxwidth=2000
0

Strøm og elektrisitet er ikke så enkelt å forstå seg på, og det er gode grunner til at det aller meste av det som dreier seg om slike arbeider kun kan utføres lovlig av elektrikere. Likevel kan det være greit å være orientert om enkelte ting som har betydning for din bruk av det elektriske anlegget. Én slik ting knytter seg til å ha en blanding av jordede og ujordede stikkontakter i samme rom.

En slik blanding oppstår gjerne fordi det eldre elektrisk anlegg oppgraderes litt i rykk og napp og dermed fremstår som delvis modernisert. I dag monteres det nemlig kun jordede stikkontakter, i motsetning til tidligere, der jording kun var påkrevd i rom som kjøkken og bad. Hvis du i tillegg endrer litt på rominndeling ved rive ned og flytte på vegger, er det fort gjort å ende opp med en blanding av jordede og ujordede stikkontakter i samme rom.

Blandingen trenger ikke være farlig som sådan, men det er noen risikomomenter som gjør at det ikke er å anbefale. I enkelte tilfeller kan det faktisk også være ulovlig.

Risikoen knytter seg først og fremst til tilfeller der det er liten avstand mellom dem. Da er det nemlig risiko for at du berører et ujordet elektrisk utstyr som har en jordfeil, samtidig som du berører et jordet elektrisk utstyr. Det vil resultere i strømgjennomgang i kroppen din, noe som kan bli svært ubehagelig for deg selv eller andre.

Artikkelen fortsetter under annonsenfra EL-proffen

Har du jordede og ujordede stikkontakter med mindre enn et par meters avstand mellom dem i din bolig, anbefaler vi at du kontakter elektriker for å utbedre situasjonen.

1558
b-FalseTrue
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også