Varmekabler betyr ikke alltid mye støping

En halv centimeter kan være nok

Av El-proffen
12. februar 2018
  En varmekabel er grunnleggende sett en elektrisk kabel for oppvarmingsformål der ledermaterial og -dimensjon velges slik at kabelen avgir tilsiktet varmeeffekt når den kobles til strømnettet. Ved siden av panelovner er varmekabler den mest utbredte formen for elektrisk oppvarming og brukes mye i baderomsgulv, inngangspartier og andre rom som ligger direkte på en støpt betongplate. Andre typiske bruksområder for varmekabler er jordoppvarming for å holde snø og is borte fra gater, fortau, innkjørsler osv. 

  Mange tror at installasjon av varmekabler alltid vil krever en omfattende støpejobb, men det er ikke riktig. Det finnes mange typer varmekabel, blant annet varianter som bygger så lite så 4,5 mm. og som kun trenger overdekning av støpemasse. Altså trenger ikke byggehøyden bli mer enn en halv centimeter. Dermed egner det seg godt for rehabilitering. Ved å velge lavtbyggende kabel med effekt på 100w per kvadratmeter kan de fint legges under parkett, laminat, vinyl osv. Slik varmekabel kan også legges direkte på ubrennbart materiale.  

  Hva slags ledermaterial og -dimensjon som velges avhenger av hvor kabelen skal brukes, hvor godt isolert omgivelsene er og hvilke materialer den skal varme opp. Som nevnt over kan man klare seg fint med 100w per kvadratmeter under parkett og laminat, mens man må ha en kabel med mer effekt i et badegulv eller andre områder der støpen er tykkere. 
  true
  Les også
  https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220627141729647.png #FFFFFF
  Les også