Hus med flatt tak gir nye muligheter

Hus med flatt tak har blitt mer og mer populært, men hva er egentlig greia med denne typen tak?

For Hedalm Anebyhus
19. september 2019
Foto: Getty Images
Foto: Getty Images
0

For det første gir et hus med flatt tak deg muligheten til å utnytte taket til noe annet enn bare å være klimaskjerm for vær og vind. Det mest opplagte er å bygge en takterrasse der du kan nyte late dager i luftige omgivelser. Det er selvsagt fint i seg selv, men kan også være positivt for utnyttelsesgraden på tomten. Bygger du et mer tradisjonelt hus med balkong eller veranda, vil denne konstruksjonen som regel regnes inn i utnyttelsesgraden. Med en takterrasse slipper du unna den bekymringen da terrassen ikke utvider husets fotavtrykk.

Med flatt tak kan du dessuten slippe unna både takrenner og nedløp. Litt enkelt forklart kan vi si at det installeres et avløpssystem på taket som tar unna for regn- og smeltevann. Vannet transporteres ofte til bakken gjennom innvendige nedløp som er skjult i konstruksjonen, men det er heller ikke uvanlig med synlige nedløp.

Funkisbølgen

Populariteten til hus med flate tak henger også sammen med at funkis-stilen har fått en renessanse. Funkis, eller funksjonalismen som den egentlig heter, var på popularitetstoppen fra midten av 1920-taller og frem til rundt 1940. Og selv om flere vil hevde at dagens funkishus ikke er ordentlig funksjonalisme, er det åpenbart at mange har latt seg inspirere av dens form og uttrykk. Den preges av store flater, rette linjer og geometriske former. Og ikke minst, flate tak.

På engelsk blir funksjonalismen gjerne omtalt som modernism eller modern architecture – og hos de fleste boligprodusenter finner du de funkis-inspirerte husene i kategorien moderne hus.

Verdt å være obs på

Flate tak er ikke uten risiko, og de fleste har helt sikkert fått med seg saker om vannlekkasjer og fuktskader. Utfordringene skyldes særlig at denne typen tak ikke får den samme hjelpen fra tyngdekraften som tradisjonelle skråtak. Regn- og smeltevann renner ganske enkelt ikke bort like lett. Det er ikke nødvendigvis et problem i seg selv, men kan bli det dersom taktekkingen er mangelfullt utført eller begynner å forvitre på grunn av alder og slitasje. Ofte er det også mange skjøter i 

taktekkingen, med andre ord mange mulige svake punkter.

Derfor bør du alliere deg med kompetente samarbeidspartnere som bruker solide produkter når du skal bygge hus med flatt tak. Bygger du hus med Hedalm Anebyhus kan du være sikker på at det flate taket ditt blir helt tett og holder i mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsenfra Energibygg AS

Har du allerede hus med flatt tak – husk på dette:

  • Sjekk at det ikke ligger vanndammer på taket etter regnvær
  • Rens nedløp og sluk jevnlig for å unngå at de går tett
  • Sjekk taket for sprekker og utettheter et par ganger i året

Eventuelle utettheter bør ikke repareres med fugemasse. Ta heller kontakt med en taktekker for å sørge for en varig og holdbar reparasjon.

 

Sjekk ut noen av våre hus med flatt tak her, eller våre fastprishus i funkisstil her.

3051
b-FalseTrue
Les mer fra Hedalm Anebyhus
b-FalseTrue
Kommersielt innhold
0

Få opp til 150 000 kr til oppgradering av boligen!

Har du:

  • En bolig fra 80-tallet eller eldre?
  • Skal du gjøre noe med taket kledning og vinduene?
  • Ønsker du å redusere strømregningen?
  • Eller har du allerede oppgradert din bolig de siste 18 mnd?

Da kan du har krav på økonomisk støtte. 

Energibygg er sertifisert til å søke på støtte fra Enova til oppgradering av din bolig.

La oss kontakte deg for å finne ut om din bolig egner seg for denne, eller andre støtteordninger.

title

Jeg ønsker å få mer informasjon

input field

input field

input field

CONTACT INPUT BOX

Radio buttons

single button

44


2842

788
c-171TrueFalse
Falsec-171
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181014043839465.png #FFFFFF
Les også