SWITCH SECTION
0
Advanced issue found
0
Advanced issue found

Oppgradere 1-2-3-bryteren?

0
Advanced issue found
1
0
Advanced issue found
1
1

Verdt å tenke på ved utskiftning av termostat

Av Micro Matic

Siri Vikenes

Micro Matic

31. januar 2020
Av Micro Matic

Siri Vikenes

Micro Matic

31. januar 2020
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210128092315416.png?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210128092315416.png?maxwidth=900
115
0

Mange eldre boliger benytter fortsatt de gamle 4-trinns effektbryterne, og da spesielt på bad- og vaskerom. Hva bør man tenke på ved utskifting av 1-2-3-bryteren? 

Hvordan fungerer den gamle løsningen?

Det gamle eller eksisterende systemet fungerer slik at det er lagt 2 sløyfer varmekabel med ulik effekt. Med 4-trinnsbryteren velger man derfor mellom å 

0) ha varmen avslått

1) kun benytte varmekabelen med lav effekt

2) kun benytte varmekabelen med høyere effekt

3) benytte begge varmekablene for maksimal effekt. 

Fordelen med denne løsningen er hvor enkel og forståelig betjeningen er. Ulempen er at man benytter en fast regulering som ikke tar hensyn til reel temperatur i rommet, noe som hverken er spesielt energieffektivt eller gir den beste komforten. Med tanke på komforten blir det ekstra merkbart vår og høst når det er store væromslag.

Hva man bør tenke på

Med mindre man gjør en omfattende totalrenovering vil man fortsette å benytte de eksisterende varmekablene, men med ny styring. Som forbruker holder det derfor i all hovedsak at man reflekterer litt over eksisterende og fremtidig behov, og hva slags løsning man kan tenke seg.

Installere en termostat

Noe av de første man bør ta stilling til er om man skal oppgradere til en effektregulator eller termostat. Dette valget blir blant annet påvirket av styringens plassering, og hvilke muligheter man har til å installere temperaturføler. Termostaten regulerer effekten for å opprettholde en innstilt temperatur og er derfor avhengig av en eller flere følere for å fungere. Det mest vanlige er å benytte en gulvføler, men med mindre man gjør en omfattende renovering er det normalt sett ikke mulig å installere en slik føler. Man kan da velge å enten bruke termostatens innebygde romføler, en kablet romføler som plasseres på vegg, eller en trådløs IR-føler som måler gulv- og romtemperatur. Vi anbefaler å velge en termostat fordi dette gir økt komfort og energieffektivitet. Mange moderne termostater har også regulatorfunksjon innebygd slik at man har muligheten til å velge denne reguleringsformen om ønskelig eller nødvendig. Om du ønsker å lese mer om termostat vs. regulator finner du lenke under. 

Frittstående eller appstyrt

Når man først skal bytte ut den gamle effektbryteren med noe mer moderne bør man også stille seg spørsmålet om man bare ønsker seg en frittstående løsning, eller om man skal gå for en termostat med kommunikasjon for få en enda mer fremtidsrettet løsning. Ved å velge en appstyrt løsning kan man få tilgang til ytterligere sparefunksjoner, samt et enda enklere grensesnitt for å få oversikt eller gjøre innstillinger.

Når alt kommer til alt er det viktig å huske på at installasjonen skal utføres av autorisert elektriker. Denne fagpersonen har kompetansen til å vurdere hvilke løsninger som både er mulig og best egnet i den enkelte installasjon, som samtidig tilfredsstiller dine behov. Som forbruker skal det derfor ikke være nødvendig å tenke over mer enn om man ønsker en effektregulator eller termostat, og om det skal være en frittstående eller appstyrt løsning. Samtidig vil det være lurt å reflektere over fremtidige planer og behov.


3656
c-50TrueFalse
Kommersielt innhold
0

Coronakrisen kan være en god anledning til å redusere energikostnadene i boligen din


På grunn av coronakrisen tilbyr Energibygg nå utelukkende gratis coronafri video-rådgivning til boligeierne i Bærum kommune (og ikke fysisk befaring som tidligere) – se Bærum kommunes hjemmeside bolig.klimaklok.no


Boligeiere i hele Norge som ønsker Enova-støttet energirådgivning, kan nå få coronafri video-rådgivning med kr 5000 i støtte fra Enova. Hvis du nå allikevel er hjemme på hjemmekontor eller karantene, kan tiden være inne for å få hjelp til å finne de rette energitiltakene for lavere energikostnader i boligen din, ved hjelp av video-befaring med en energirådgiver på FaceTime eller Messenger. Ta kontakt på telefon 41 54 45 00, e-post eller send inn din bestilling her.


Byggmestere, byggeiere, byggforvaltere, entreprenører, eiendomsutviklere, kommuner og andre som trenger energirelaterte eller forskriftspålagte tjenester i bygg, som energimerking, teknisk dokumentasjon, uavhengig kontroll, trykktesting, trykktesting våtrom, osv., ta kontakt med meg på jkm@energibygg.no eller telefon 41 54 45 00. Våre energirådgivere tar alle forhåndsregler ved fysisk befaring.


Med gode ønsker for den vanskelige tiden vi alle er en del av.


Jan Kristian Mardal

adm. dir.

Energibygg AS

1267

1270
Falsec-171
Falsec-171
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20180705080540789.png #FFFFFF
Les også