SWITCH SECTION

Slik fungerer balansert ventilasjon

Det er egentlig helt genialt

For ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

8. januar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190108081956506.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190108081956506.jpg?maxwidth=2000
0

Skal du investere i nytt ventilasjonsanlegg til en eldre bolig eller bygge helt nytt hus, kommer du ikke unna et svært utbredt begrep innen ventilasjonsfaget: balansert ventilasjon. Det kan kanskje fremstå som gresk, men er egentlig ganske enkelt og dessuten svært fiffig.

Prinsippet bak balansert ventilasjon er å tilføre frisk og filtrert luft til boligen, samtidig som brukt luft føres ut. Anlegget håndterer altså både tilførselen av ny luft og utførsel av den gamle luften – derav navnet balansert ventilasjon. Dermed får du et bedre og mer stabilt inneklima, som blant annet bidrar til at fuktskader i form av mugg og sopp ikke kan oppstå. Anlegget reduserer dessuten eventuell konsentrasjon av radon i inneluften. 

Disse tingene er selvsagt bra i seg selv, men det er også andre fordeler med et slikt ventilasjonsanlegg. Den største fordelen er at den forurensede luften som føres ut av boligen, brukes til å varme opp luften som skal inn i boligen. Dermed vil du ikke oppleve at den nye og friske luften som kommer inn i boligen er kald og oppleves som sjenerende trekk.

Rent teknisk foregår denne oppvarmingen i det som kalles en roterende varmeveksler. Det er enkelt forklart et hjul hvor luften strømmer gjennom. Den ene delen av hjulet varmes opp av den brukte luften, mens den andre delen av hjulet varmer opp den kalde luften som er på vei inn.

Faktisk kan balanserte ventilasjonsanlegg gjenbruke mellom 70 til 90 prosent av varmen fra den brukte luften og overføre den til den nye luften. På den måten sparer du energi til oppvarming av luften – og dermed penger.

Balansert ventilasjon egner seg både for nybygg og rehabilitering, men er gjerne mer krevende i sistnevnte tilfelle. Særlig dersom ventilasjonsrørene skal monteres i eksisterende etasjeskiller. Har du mulighet til å legge dem på et loft blir jobben enklere.

1880
b-TrueFalse
Kommersielt innhold
0

Få opp til 150 000 kr til oppgradering av boligen!

Har du:

  • En bolig fra 80-tallet eller eldre?
  • Skal du gjøre noe med taket kledning og vinduene?
  • Ønsker du å redusere strømregningen?
  • Eller har du allerede oppgradert din bolig de siste 18 mnd?

Da kan du har krav på økonomisk støtte. 

Energibygg er sertifisert til å søke på støtte fra Enova til oppgradering av din bolig.

La oss kontakte deg for å finne ut om din bolig egner seg for denne, eller andre støtteordninger.

title

Jeg ønsker å få mer informasjon

input field

input field

input field

CONTACT INPUT BOX

Radio buttons

single button

44


2842
c-171TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også