Hvilke skruer til utendørs bruk?

Velg skruer som passer til både klima og treslag

Av ESSVE

Silje Netskar

Essve AS

28. mai 2019
Foto: Essve
Foto: Essve
0

De fleste som har hatt litt befatning med skruer, er klar over at det finnes ulike typer for innen- og utendørs bruk. Det stopper imidlertid ikke der – for det finnes også ulike typer skruer beregnet på utendørs bruk.

Tradisjonelle skruer for utendørs bruk er gjerne varmgalvaniserte/overflatebehandlede Det vi si at de er dyppet i flytende sink for å oppnå rustbeskyttelse. Denne rustbeskyttelsen er imidlertid ikke god nok til at de kan brukes nært sjøen eller i maritime miljøer. De fungerer derimot fint til konstruksjoner over bakkenivå i innlandsområder der de ikke utsettes for sjøvann og salt.

Av andre typer utendørsskruer finner vi rustfri A2, der andre typer metaller er blandet inn i vanlig stål for å gi rustbeskyttelse. Rustfrie skruer er lettere å bøye og knekker ikke så fort som galvaniserte. Det er en fordel i større konstruksjoner der det blir en del bevegelse. Rustfrie skruer egner seg godt til rekkverk, trapper og terrasser over bakkenivå, og kan fint brukes i kystnære miljøer med moderat saltinnhold.

Skal du ha de beste skruene bør du går for syrefast A4. De kommer aldri til å ruste, men holder seg blanke selv i kystnære og aggressive miljøer. Rustfrie skruer kan på sin side få et belegg som gjør at de ser litt brune ut under visse omstendigheter. Syrefast er det soleklare valget om du skal bygge brygge eller lage en terrasse ved et basseng eller boblebad.

Det er dessuten svært viktig å bruke syrefaste skruer dersom du skal montere eksklusive treslag som kebony, malmfuru, lerk eller andre typer treslag som ikke skal overflatebehandles. Særlig om du bruker galvaniserte skruer vil du kunne oppleve skjemmende og stygge rennemerker på treverket. Det skyldes ganske enkelt at galvaniseringen på skruene reagerer kjemisk med treverket. Velger du ikke riktige skruer risikerer du med andre ord at den flotte kledningen som kanskje sprengte budsjettet ditt blir full av stygge merker over tid.

2152
b-TrueFalse
Les mer fra Essve
c-43TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190621105929871.png #FFFFFF
Les også