Moderne rekkverk med liggende lekter

Som også er trygt og sikkert

Av ESSVE

Silje Netskar

Essve AS

10. mai 2019
Foto: Essve
Foto: Essve
0

Vår og sommer er som kjent høytid for utearbeider rundt huset – og svært mange kommer til å bruke årstiden til å snekre seg en terrasse. Det er et middels vanskelig prosjekt som de fleste klarer å gjennomføre dersom de leser seg litt opp og setter seg inn i kravene som stilles til en holdbar og sikker konstruksjon.

Selve terrassedekket er det som normalt får mest oppmerksomhet, men ofte må du også legge tid ned i å lage et rekkverk. Det er nemlig påkrevd dersom terrassen er høyere enn en halvmeter over bakken.

Når du skal bygge et rekkverk kan du kan enten bygge det med stående bord eller gå for liggende lekter eller spiler. Rekkverk med liggende lekter har imidlertid blitt mer og mer populært de siste årene.

Liggende = lavt og bredt

Hva du velger er selvsagt avhengig av hva du selv synes er finest, men du skal også være klar over at de to typene vil bidra til ulike uttrykk. Kort fortalt kan vi si at et rekkverk med liggende lekter får rekkverket til å virke lavere og bredere, mens stående bord får det til å virke høyere og smalere. Et liggende rekkverk vil dessuten gi et mer moderne uttrykk enn de tradisjonelle rekkverkene med stående bord.

For å sette opp et rekkverk med liggende lekter trenger du kun å sette opp rekkverksstolper - du trenger ikke spikerslag mellom dem slik du må ved stående bord. Avstanden mellom stolpene bør ikke overstige 120 cm. Dimensjonen på lektene du bruker som spiler kan du selv bestemme, men pass på at de ikke blir for spinkle. Lektene/spilene festes enten på utsiden av stolpene eller mellom dem - du bestemmer.

Tenk på sikkerheten

Av sikkerhetsmessige årsaker er det viktig at verken horisontale eller vertikale åpninger i rekkverket er større enn 10 cm. de første 75 cm. av rekkverkets høyde. Med større åpninger er det risiko for at små barn kan sette hodet fast i dem.  Av samme grunn skal det ikke være mer enn 5 cm. mellom rekkverket og bygningsdelen det monteres i dersom du lager et utenpåliggende rekkverk.

Det finnes også krav til høyde. Er høydeforskjellen til bakken under 10 meter skal du minimum ha et gjerde som er én meter høyt. Over 10 meter kreves et gjerde på minimum 1,2 meter.

2401
b-TrueFalse
Les mer fra Essve
c-43TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190621105929871.png #FFFFFF
Les også