Skjulte skruer og riktig avstand på terrassen

Dette er den beste måten å montere terrassebord på

Av ESSVE

Silje Netskar

Essve AS

31. mai 2019
Foto: Essve
Foto: Essve
0

De siste årene har det blitt mer og mer populært å bygge terrasser uten en eneste synlig skrue. Det er dette som kalles for skjult innfesting. På mange måter kan det sammenliknes med å montere panel eller panelplater der du fester dykkertspikere eller skruer i fjæren på bordet eller platen. Når neste plate eller bord monteres vil du ikke lenger se skruene eller spikerne.

Terrassebord leveres imidlertid ikke med not og fjær, så du kan ikke gjøre det på akkurat samme måten. For skjult innfesting av terrassebordene må du bruke en såkalt skrumal. Den kan sammenliknes med en tang, og prinsippet er at du spenner den fast slik at den griper rundt terrassebordet. På hver side av malen er det skråstilte hull. Der setter du inn skruene og skrur dem inn med spesialbits som følger med verktøyet.

Dermed skrus skruene på skrått inn i siden av terrassebordet og festes helt skjult i bjelkelaget. Det kan du for så vidt også få til uten spesialverktøy, men kun på den ene siden av bordet. På den siden som vender inn mot foregående bord gjør du fort mer skade enn nytte dersom du prøver å feste en skrue.

Med en skrumal tar du også brodden av en ganske forslitt problemstilling - avstand mellom terrassebordene. Skrumalen har nemlig avstandsklosser som sørger for riktig avstand hver eneste gang. Og avstand skal du faktisk ha - uansett hva slags terrassebord du bruker og uavhengig av om de er tørre eller våte ved montering.

Skrumalen finnes i to ulike størrelser - én for smale bord en én for bredere bord. Skruer finnes i 50 og 60 mm. lengde, tilpasset ulike tykkelser på terrassebord.

https://www.youtube.com/embed/y_4xq4ZJlPU


Fordeler med skjult innfesting

For det første gir skjult innfesting et stramt og stilrent uttrykk uten et eneste skruehull. Det er aldri feil, men er særlig fordelaktig dersom du bruker kvistfrie bord eller eksklusivt trevirke som lerk, kebony, varmebehandlet furu osv. Det setter ganske enkelt den siste prikken over i'en.

Når alle skruhullene forsvinner slipper du også å tenke på oppflising som både kan være skjemmende å se på og ubehagelig å gå barbent på. I tillegg vil du ikke oppleve de typiske vannpyttene i hvert eneste skruehull. De er både visuelt forstyrrende og kan føre til råteskader over tid. 

For de av oss som ikke har nøyaktighet som medfødt egenskap er det dessuten kjekt at skjult innfesting eliminerer risikoen for å ende opp med rader av skruer som ikke er plassert i rette linjer.

2694
b-TrueFalse
Les mer fra Essve
c-43TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190621105929871.png #FFFFFF
Les også