Store glassfasader

Midt i stua - med følelsen av å være ute

Av Gilje

Svenn Terje Østensen

Gilje

26. februar 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190226141552830.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190226141552830.jpg?maxwidth=2000

Nancy Paulsen og familien har store glassfasader på huset sitt i Randesund i Kristiansand, slik at de kan nyte den vakre utsikten fra stua. Det krever vinduer med svært god isolasjonsevne mot norske naturkrefter.


Utsikten er spektakulær fra huset i Vavikbakken i Randesund. Mot Fidjekilen, Dvergsnes, holmer og hav. Med en sånn utsikt ville Nancy Paulsen være sikker på at hun utnyttet den maksimalt. Derfor ville hun ha mange vinduer - og store vinduer.


- Jeg ønsket å kunne være innendørs med en følelse av å være ute. Jeg ville betrakte vær og vind og nyte utsikten, sier Paulsen, som bor her sammen med sin samboer og deres syv år gamle sønn.

647
false
c-15TrueFalse
0

God isolasjonsevne

 

- Den vanlige utfordringen med store vinduer er varmetap, konstaterer Paulsen. Hun bestilte alle husets vinduer, skyvedører og glassdører fra Giljes eXtra-serie, som har svært god isolasjonsevne.


Vinduers isolasjonsevne måles i U-verdi. Jo lavere U-verdi, jo bedre isolerer vinduet. I eXtra-serien leverer Gilje vinduer med U-verdi ned mot 0,6. Gjennomsnittlig U-verdi på vinduene hos Nancy Paulsen er på 0,73. Det gir meget gode forutsetninger for en lun og varm atmosfære, også når det stormer utenfor.


- Når de første høststormene pågikk som verst føltes det litt nifst å ha store vinduer, men det gikk veldig bra. Det har vært en del kalde perioder, og vi har ikke hatt noen bekymringer for varmetap gjennom vinduene, forteller hun.Lite vedlikehold

 

Vinduene i huset er aluminiumsbekledd utvendig, og har soldempende glass. Det reduserer behovet for markiser eller lignende skjerming.


- Det er ganske stramme linjer i huset vårt, men jeg synes treverket i karmene på innsiden mykner opp litt. Og med aluminium på utsiden kreves minimalt med vedlikehold. Det er veldig greit når man har såpass mange vinduer, konstaterer Paulsen.


Det er et år siden familien flyttet inn i huset i Randesund, på østsiden av Topdalsfjorden. Samboerparet er over gjennomsnittet interessert i interiør og arkitektur, og hadde mange tanker om hvordan huset skulle bygges.


- Vi har vært opptatt av å tenke miljø og FSC-sertifisering. Dessuten ville vi velge en norsk produsent, slik at vi var trygge på at produktene er tilpasset norske værforhold, sier Paulsen.Endelig et hjem


 

Paret bodde på Søm da de kom over tomten i Vavikbakken, med nærhet til både sjø og mennesker. Et perfekt nabolag for både små og store i familien.


- Vi leide et hus i over to år mens dette prosjektet pågikk, så det er helt nydelig å ha fått et hjem igjen. Det har gitt mye glede og komfort. Vi trives så godt at vi nesten ikke vil ut av huset. Folk får heller komme til oss, smiler Paulsen.


FAKTA


  • Gilje produserer i dag 120.000 vinduer og 20.000 dører årlig. De har stort fokus på miljøvennlige produkter, og er også FSC-sertifisert.


  • Giljes eXtra-serie består av produkter med isolasjonsevne helt utenom det vanlige. Serien inkluderer toppsvingvindu, fastkarm, innadslående vindu, samt balkongdør, skyvedør og ytterdør. Alle eXtra produktene har u-verdi 0,8 eller bedre i referansestørrelse, og flere av produktene er Svanemerket.


  • Gilje leverer vinduer og dører med stor andel impregnert kjerneved på værutsatt side. Det gir god beskyttelse mot regn og fukt.
2874
c-15TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20171009104849947.png #FFFFFF
Les også