Bør du isolere uteboden din?

Det kan gi den flere bruksområder

Grønt Fokus
5. januar 2018
  C:\fakepath\shutterstock_592115984.jpg
  En utebod er i utgangspunktet ikke et egnet sted for oppbevaring av ting som ikke tåler frost. De er som regel uisolerte og vil derfor i stor grad følge utetemperaturen. Da vil du få minusgrader i boden i den kalde årstiden. 

  De færreste har behov for å ha en utebod som er oppvarmet hele året. For de fleste vil det være tilstrekkelig å ha muligheten til å sette på varme i de kaldeste periodene for å hindre at temperaturen faller under frysepunktet og at ting som ikke tåler kulde tar skade. Det kan for eksempel løses ved å sette inn en frostvakt. Da er det en fordel at boden er isolert slik at du ikke fyrer for mye for kråka. 

  Noe av det viktigste du må tenke på før du isolerer boden, er å tette overgangene mellom vegg og tak for å stoppe innsig av kald luft. Dette gjør du typisk ved å lage en luftespalte før du isolerer taket. Du kan eksempelvis montere asfaltplater 5 cm. fra undersiden av taket, isolere og kle taket med ønsket materiale. Du kan også bruke raftepapp for å etablere luftespalten. Du bør også isolere gulvet. Den enkleste måten å gjøre dette på er å bygge et stubbeloft. Fest tynne lekter på sidene av gulvbjelkene, legg plankebord oppå dem, og legg isolasjonen på plankebordene. Deretter legger du gulv. For en bod som kun skal varmes opp sporadisk, bør du ikke bruke dampsperre slik du gjør i en vanlig bolig.  

  Mange ferdige byggesett er klargjort for isolasjon, mens andre ikke er det. Laftede boder er typisk ikke klargjort for isolering. Det er ikke dermed sagt at de ikke kan isoleres, det krever bare noe mer jobb. 
   Les også
   https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170918082220772.png #FFFFFF
   Les også