Hold drivhuset rent

Så øker du sjansene for vellykket dyrking

Grønt Fokus
5. januar 2018
  C:\fakepath\drivhus4-min.jpg
  Å dyrke sine egne grønnsaker er både artig og nyttig, men det krever faktisk en del arbeid for å lykkes. En av tingene du skal være nøye med, er renholdet av drivhuset ditt. Som for de fleste andre steder vi oppholder oss, bidrar godt renhold til økt trivsel. Men det viktigste er at godt renhold i drivhuset bidrar til å holde sykdommer og andre uhumskheter borte og dermed gi planter og grønnsaker best mulige vekstvilkår.

  Du bør derfor rengjøre drivhuset godt før du starter dyrkningssesongen. Vi anbefaler å tømme hele drivhuset før du setter i gang, slik at du kommer til overalt. Krukker, potter, vannkanner, hyller og alt annet som har stått i drivhuset må også vaskes. Til vaskingen kan du bruke både grønnsåpe og salmiakkvann i kombinasjon med ulike børster og koster. Pass på å vaske nedi sprekker og inni kriker og kroker da det erfaringsmessig kan sette seg mye skitt her. Det er typisk også her sykdommer og skadedyr befinner seg. Du kan gjerne bruke høytrykkspyler når du vasker et drivhus. Det er spesielt effektivt for å få bort skitt og møkk i kriker og kroker.  

  I prinsippet skal også all jord ut av drivhuset. Jord i plantekasser og sekker er greit å håndtere – den jorden kan du bare bruke i andre bed eller i kjøkkenhagen. Det er verre dersom du planter direkte i jorden – da blir det mye jobb å grave ut. Heldigvis finnes det en løsning på det – såkalt vekstskifte. Det vil si at du flytter rundt på plantene, slik at for eksempel sukkerertene flyttes dit tomatene har vokst osv. Dette er en eldgammel metode for å unngå jordtretthet og bekjempe skadedyr, og er også utbredt innen økologisk jordbruk. Husk uansett på at du uansett må påregne å skifte ut all jord med 4-5 års intervaller. 
  Les også
  https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170918082220772.png #FFFFFF
  Les også