Foto: Innohus
Foto: H-fasader
Foto: Innohus
Foto: H-fasader

Fire myter om PVC-vinduer

De verken gulner, er brannfarlige, svakt isolerte eller miljøskadelige

For H-fasader AS

Eva Kathrin Grønningsæter Furevik

H-fasader AS

3. februar 2021
Foto: Innohus
Foto: H-fasader
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210203130845947.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210203130845947.jpg?maxwidth=2000
46 balkong06.jpg H-vinduet+ Innohus Melhus (2).png
115
0

Når du skal kjøpe nye vinduer, har du i hovedsak fire valg:

  • Trevinduer
  • Trevinduer med aluminiumskledning
  • Hel-aluminiumsvinduer
  • PVC-vinduer

De fleste boligeiere i Norge velger som regel å gå for trevinduer. Det skyldes nok at det er et kjent produkt med kjente egenskaper, samtidig som det viderefører en lang tradisjon. Trevinduer med aluminiumskledning er også populært da denne typen vinduer i praksis er vedlikeholdsfrie utvendig. En annen vedlikeholdsvennlig variant er hel-aluminiumsvinduer, men dette er en noe mer eksklusiv løsning. Velger du PVC-vinduer, får du også et vedlikeholdsvennlig alternativ som holder i flere tiår. Likevel er det en del kunder som er skeptiske til PVC - noe som trolig skyldes at det finnes en god del seiglivede myter om egenskapene til materialet.

Gulner og sprekker ikke

Den kanskje mest seiglivede myten er at PVC gulner, falmer, krakelerer og sprekker opp over tid. Det har trolig sammenheng med at mange har opplevd dette på hagemøbler av PVC. Da er det viktig å vite at det er forskjell på materialer som brukes i møbler og de materialene som brukes til å lage vinduer.

PVC som brukes i vinduer har unike egenskaper som gjør at klimatiske forhold som sol, regn, snø og salt ikke bidrar til gulning eller oppsprekking gjennom hele vinduets levetid. Så lenge du sørger for regelmessig vasking av profilene, forblir de hvite og pene. Ifølge SINTEF Byggforsk kan det forventes en levetid på minimum 30 – 40 år fra et PVC-vindu.

Et miljøvennlig alternativ

Selv om resirkulering kanskje ikke er det første du tenker på når du handler nye vinduer, er det verdt å vite at PVC er resirkulerbart materiale som kan brukes på nytt. Faktisk viser laboratorietester at denne typen vinduer kan resirkuleres syv ganger før materialet taper seg i kvalitet, men da kan det fortsatt brukes til andre typer produkter.

Hvert år resirkuleres det faktisk 600 000 tonn PVC i Europa – noe som tilsvarer å fjerne 600 000 biler fra europeiske veier. Resirkuleringen skjer i regi av det europeiske VinylPlus®-programmet, der bærekraftig utvikling av PVC-industrien står helt sentralt. H-vinduet+ og en rekke andre europeiske produsenter av kvalitetsvinduer i PVC deltar i dette programmet.

PVC er ikke brannfarlig

Mange tror at PVC bidrar til brannutvikling dersom det skulle oppstå brann i en bolig. Men saken er den at et vindu laget av hard PVC faktisk er:

  • Naturlig selvslukkende
  • Vanskelig å antenne
  • Har forholdsvis lav varmeutvikling

Materialet slutter faktisk også å brenne så snart flammekilden fjernes, og branngassene er ikke farligere enn branngasser fra andre vanlige bygningsmaterialer. 

Det er også viktig å understreke at kvalitetsvinduer i PVC ikke inneholder ting som kadmium, bly, kvikksølv eller andre farlige stoffer, samt at det ikke avgir lukt verken under produksjon eller bruk. PVC-materialet har vært i bruk i mer enn et halvt århundre, og er faktisk verdens mest gjennomforskede og gjennomtestede plastmateriale. Det har blant annet vært i bruk i over 50 år i framstillingen av medisinsk utstyr, og har dermed demonstrert materialets fremragende evne til å tilfredsstille de høye kravene innenfor legemiddel- og helsetjenesteindustrien. PVC tilfredsstiller dessuten de høyeste hygieniske krav, slik at det trygt kan brukes i både boliger og offentlige bygninger som sykehus, skoler og barnehager.

Isolerer godt

Du skal også vite at PVC-vinduer isolerer godt. Sammenlikner man like vinduer, og tar utgangspunkt i trevinduer og PVC-vinduer med samme mål, glasspakke og profil med samme tykkelse, er varme- og lydisoleringsevnen nemlig på helt samme nivå. Det er altså ikke slik at PVC-vinduer har dårligere isolasjonsevne enn tradisjonelle trevinduer, slik du kan høre at enkelte hevder. 

Passer både til moderne og tradisjonelle bygg

Selv om PVC kanskje høres moderne og nymotens ut, passer denne typen vinduer både til moderne og tradisjonelle boliger. H-vinduet+ i PVC fra H-fasader er produsert i over 30 år, og har et stilrent og fint design, slik at de ser helt like ut som tradisjonelle trevinduer. Det er heller ikke noen forskjell i funksjon, og vi har både toppsving og vipp/drei-vinduer med tradisjonelle sprosser i vårt sortiment.

Uansett om du er ute etter et mer moderne vindu eller et vindu med et mer klassisk preg, får du altså det du trenger med PVC fra H-vinduet+. De kan selvsagt også leveres som flerramsløsning (flere rammer i samme karm), som ofte er brukt i eldre boliger. Som en ekstra bonus, har H-vinduet+ produkter den egenskapen at de aldri skal males eller skrapes. Vasker du dem jevnlig holder de seg fine i mange tiår.

Selve produksjonen til H-vinduet+ foregår i topp moderne lokaliteter, og gjøres av en dyktig stab med bred fagkunnskap. Det sikrer den aller beste kvaliteten på hvert eneste produkt som går ut av fabrikken. H-vinduet+ leverer kvalitetsprodukter spesielt utviklet og designet for norske forhold, og består alle tester i all slags vær.

5699
TrueFalsec-3
left -1 TrueFalsec-3
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191028125638736.png #FFFFFF
Les også