Krav & regler til utleiedel

Få med deg noen tips før du setter i gang med utleie i egen bolig

Av Hedalm Anebyhus

Frank Johansen

Hedalm Anebyhus

22. mars 2019
SWITCH SECTION
0

Mange velger å leie ut en del av boligen, og for noen er det en nødvendig inntekt i husholdningen. Det er også populært å kjøpe hus som allerede har en egen utleiedel. Skal man bygge hus med egen utleiedel, eller vurderer å leie ut en del av boligen er det noen regler og krav man bør sette seg inn i før man begynner.

Det finnes flere måter å leie ut en del av boligen på, helt fra å leie ut et enkeltrom til å leie ut en selvstendig boenhet. Uansett hva du gjør er det imidlertid viktig at rommene du leier ut er godkjent for varig opphold. Noen av kravene er:

Vinduer som sikrer tilstrekkelig lysforhold og utsyn

Rømningsveier og brannsikring

Innemiljø

Lagringsplass

Takhøyde

Rom som ikke er godkjent for varig opphold kan ikke lovlig brukes som oppholdsrom – uavhengig av om du leier ut eller ikke. Derfor må du i mange tilfeller søke kommunen om bruksendring, typisk hvis du vil lage oppholdsrom i kjelleren eller på loftet. For å få bruksendring må rommene i utgangspunktet tilfredsstille krav i gjeldende teknisk forskrift. Det krever i mange tilfeller ganske omfattende rehabilitering eller ombygging.

Utleiedel som er selvstendig?

Med bruksendring i orden er det ingenting i veien for å leie ut arealet – eller bruke dem selv for den saks skyld. Likevel er det ikke gitt at du nå har etablert det som kalles for en selvstendig boenhet. Skal utleiedelen kvalifiseres som selvstendig er det enda noen krav som må tilfredsstilles:

  • Den må ha alle hovedfunksjoner for en bolig, det vil si kjøkken, bad, toalett, stue og soveplass
  • Må være fysisk adskilt fra det øvrige boarealet i huset, uten interne forbindelser mellom delen av boligen du selv bor i og utleiedelen
  • Det må være mulig å komme til utleiedelen uten å gå gjennom andre boenheter. Altså må utleiedelen ha egen inngang.

I tillegg vil det som regel være krav til parkeringsplasser og utvendige oppholdsområder.

Det er ikke nødvendigvis store forskjellene mellom en utleiedel som er selvstendig og en som ikke er det, så sant den tilfredsstiller krav til rom for varig opphold og har alle hovedfunksjonene. En selvstendig boenhet kan imidlertid få høyere verdi og leies ut for mer. Det gjør det også lettere å seksjonere ut og selge i fremtiden.

Samtidig ligger det en trygghet i å vite at det ikke er interne forbindelser eller at leieboeren må gjennom din del av boligen for å komme til utleiedelen.

Hos Hedalm Anebyhus kan du kjøpe ferdighus med utleieleilighet. Les litt mer om bygging av hus med utleiedel her.

2548
b-TrueFalse
Les også
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181014043839465.png #FFFFFF
Les også