Enorme prisforskjeller fra kommune til kommune

Selger Askerbøringen sin enebolig kan hun «veksle» den inn i 6 eneboliger i Meldal.

Av Prognosesenteret
4. desember 2019
Av Prognosesenteret
4. desember 2019
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191204104646927.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20191204104646927.jpg?maxwidth=2000
0

Det er et faktum at svært mange nordmenn og -kvinner drømmer om et liv på landet – langt fra byenes kjas og mas.  For de som eier en enebolig i Asker kan denne drømmen kombineres med et liv som eiendomsbaroner.   Selger Asker-børingen sin enebolig kan hun «veksle» den inn i over 6 eneboliger i Meldal. 

Årsakene til slike enorme prisforskjeller er mange og kompliserte, men det meste skyldes nok sentraliseringsutviklingen vi har hatt i Norge siden 1960-tallet.  Den gang bodde om lag 50 % av oss i såkalte rurale strøk, mens dagens andel er under 20 % og synkende.  Man kunne tenke seg at en billig enebolig i Meldal eller på Sørreisa burde vært positivt og gitt et mulighetsrom for f.eks. førstegangsetablere.  Problemet er imidlertid at nevnte billige boliger antageligvis ikke vil stige nevneverdig i pris fremover heller, snarere kan man vente en fortsatt svakere prisutvikling.  Et fallende prisnivå kan derfor bidra til færre etableringer og lavere befolkningsvekst.


De store prisforskjellene mellom delområder og innad i kommunene blir spesielt synlige i forbindelse med et stort antall kommunesammenslåinger.  Med de forestående kommunesammenslåingene vil man sannsynligvis oppleve at prisforskjellene innad i kommunene blir enda større, hvilket vil sette føringer for hvor ulike befolkningsgrupper har råd til å etablere seg. En god oversikt over boligprisnivået og boligprisutviklingen kan derfor være viktig for å vurdere boligpolitikken og boligutviklingen i kommunen.   Hvilke deler av den nye kommunen skal det satses på? Hvordan skal ressursene fordeles ? Hvor skal sentrale servicetilbud plasseres og utvikles ?  


 Spørsmålene og utfordringene er mange i de nye kommunestrukturene og lar seg ikke løse uten man lager en samordnet plan for boligmarkedet lokalt.

Prognosesenteret har etablert en ny datamodell for beregning av boligverdi, les mer om denne her.

2186
c-13FalseTrue
Kommersielt innhold fra Hellvik Hus
0

God smak og solid håndverk går aldri av moten. 

Hellvik Hus startet sin virksomhet så tidlig som i 1947, og har gradvis vokst til å bli det vi er i dag – en omfattende og etterspurt bolig- og hytteleverandør som dekker hele Sør-Norge.
Hellvik Hus-kjeden består i dag av 16 samarbeidende firma med totalt 22 salgskontor. 

Få vår flotte huskatalog sendt helt hjem til deg – helt gratis! 


993

990
Falsec-200
Falsec-200
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170901050109146.png #FFFFFF