Enkle tips for lyssetting

Få det riktige lyset på kjøkkenet, soverommet og i stuen

For HIBA HUS AS

Kathrine Quam-Ledzbor

HIBA HUS AS

6. november 2019
Foto: HIBA HUS
Foto: HIBA hus
SWITCH SECTION
0

Lys har svært mye å si for hvordan vi opplever en bolig og hvordan vi bruker den. Derfor er det så viktig at du gjør de riktige valgene når det kommer til belysning. Her ser vi nærmere på hva du bør gjøre på kjøkkenet, i stuen og på soverommet.

På kjøkkenet må du tenke flere ulike typer belysning. Her foregår det nemlig både arbeid som lekser og matlaging, samt sosiale hendelser som middag og selskaper. Da vil du helst unngå å måtte ha samme type lysbilde hele tiden. Dette er viktig å tenke på:

  • Når du lager mat trenger du direkte belysning, det vil si lys rett ned på benken. Her finnes både tradisjonelle lysstoffrør eller Led-belysning som monteres under overskapene eller mer moderne varianter som uplights på veggen. 
  • Over spisebordet kan du ha lamper som lyser rett ned og gir direkte lys på bordet. Lys rett ned sørger for at ingen rundt bordet blir blendet.
  • Langs veggene kan du med fordel bruke spotter som vinkles inn mot veggen, slik at lyset kastes tilbake fra veggene og gir behagelig og indirekte lys. I tillegg kan du bruke spottene til å lyse opp bilder eller kunst på veggene.

Det kan dessuten være lurt å supplere med andre former for takbelysning som dekker hele gulvflaten og lyser inn i overskapene. Generelt anbefaler vi dimmer på så mange av lyskildene som mulig. Da er det enkelt å variere styrke og lysbilde

Mindre direkte lys i stuen

I stuen er det mindre behov for direkte belysning. Unntaket er i lesekroken eller hvis du har en arbeidsplass i stuen. Der bør du velge vegg- gulv- eller bordlamper som gir godt arbeidslys. Ellers kan du bruke ulike typer lamper som gir forskjellige typer lys, og gjerne lyse opp ting som bokhyller, planter osv. Lamper som kan vinkles i flere retninger kommer godt med i stuen.

Generelt bør lyskildene plasseres slik at du kan lyse opp hele stuen og ikke ender opp med mørke soner. Downlights er også godt egnet, men bør vinkles inn mot veggen på samme måte som på kjøkkenet. Mange velger å plassere downlights i et bestemt mønster over sofakroken, men det er ikke nødvendigvis så lurt ettersom det låser deg litt med tanke på senere ommøblering.

Ha nok lys på soverommet

På soverommet har du også behov for ulike typer lys. Kanskje ikke det du tenker mest på ettersom du tilbringer det meste av tiden der i sovende tilstand, men husk at du gjerne har et klesskap eller to. Derfor bør du ha belysning som kan lyse opp hele rommet på en god måte – og dessuten komme godt inn i skapene. Det gir god oversikt og gode arbeidsforhold når du skal finne eller legge klær inn i skapet. Du kan også vurdere lys i selve klesskapene eller spotter i taket som vinkles inn mot skapene.

Vil du ha en nattbordslampe bør du velge en som er avskjermet slik at lyset ikke blir så kraftig. En avskjermet lampe forstyrrer dessuten partneren din minst mulig.

2859
b-TrueFalse
Les mer fra HIBA HUS
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190508093122648.png #FFFFFF
Les også