Kranselag – ja eller nei?

Du skal ikke kimse av gamle tradisjoner

For HIBA HUS AS

Kathrine Quam-Ledzbor

HIBA HUS AS

9. oktober 2019
Foto: HIBA Hus
Foto: HIBA Hus
0

For det moderne mennesket fremstår mange av fortidens tradisjoner som fremmede og litt rare, men enkelte av dem kan du faktisk ha godt av å kjenne litt til. For eksempel det som kalles for kranselag. Selv om du ikke har noe forhold til det, er det nemlig stor sjanse for at de som skal bygge det nye huset ditt kjenner godt til tradisjonen.

Historien til kranselaget kan spores så langt tilbake som 1400-tallets Sentral-Europa og er ganske enkelt en markering av at taket på et bygg er tett. Det representerer altså en viktig milepæl i et byggeprosjekt – og det ble forventet at byggherren skulle holde en fest for å markere den.

Dersom byggherren avholdt festen innen én uke etter at taket var tett, ville arbeiderne på bygget henge opp en krans i mønet som en markering. Skjedde det ikke ville de i stedet heise opp en filledukke, også kalt mønsåskall. Dermed gav de klart utrykk for at byggherren ikke hadde gjort det som var forventet av ham.


Du trenger ikke å arrangere fest

I dag er det nok ikke så vanlig at byggherren spanderer en fest på arbeiderne når taket er tett og i mange tilfeller er det ikke sikkert at det markeres i det hele tatt. Kanskje særlig når det gjelder privatboliger. Og det er på ingen måte slik at du som byggherre er forpliktet til å foreta deg noe som helst.

Likevel er tett tak fremdeles en vesentlig milepæl i et byggeprosjekt – også for privatboliger. Ofte jobbes det hardt for å nå akkurat denne milepælen, slik at alle kan senke skuldrene og ikke være bekymret for konsekvensene av vær og vind.

Da kan det være fint å gi en oppmerksomhet til de som har gjort jobben. Det gir både et hyggelig avbrekk i et hektisk byggeprosjekt og legger til rette for gode relasjoner. For det er vel fremdeles slik at de fleste like å bli gjort litt stas på? Dessuten er det unektelig fint å bidra til at gamle tradisjoner videreføres.

Rent praktisk kan kranselaget gjennomføres på flere måter. Noen velger å gi en gave til de som jobber på bygget, enkelte serverer kake og andre stiller opp med pizza eller annen mat. Hva du gjør er i grunnen opp til deg selv.

2456
b-TrueFalse
Les mer fra HIBA HUS
b-
TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190508093122648.png #FFFFFF
Les også